Нито прокуратурата, нито министерствата на правосъдието и на външните работи са знаели за идването му

Завръщането на Гълъбин Боевски у нас предизвика напрежение между прокуратурата и Външното ни министерство. Оказа се, че в държавното обвинение не са имали предварителна информация за предсрочното му пускане от бразилския затвор. Там Боевски излежаваше присъда за трафик на наркотици. 

 

Преди две години Гълъбин Боевски беше задържан на летището в Сао Пауло с 9 килограма кокаин. Затова той беше осъден на 9 години и 4 месеца затвор. Година по-късно Апелативният съд в Бразилия отказа да намали присъдата му. С днешна дата Гълъбин Боевски вече е в България и то като свободен гражданин. Изненадани от внезапното завръщане на Боевски се оказаха както Правосъдното министерство, така и прокуратурата у нас. 

 

По официален път не сме имали искане за изтърпяване на наказание на осъдено лице в България. На гражданина е издаден очевидно документ за самоличност, с който той се е прибрал от Бразилия, а ние нямахме такава информация”, каза вицепремиерът и министър на правосъдието Зинаида Златанова. На въпрос трябвало ли е да имат подобна информация, тя отвърна: „Не беше лошо”

 

„Пристигането на Боевски не се дължи на каквито и да е съвместни действия на българската прокуратура с бразилска прокуратура”, обясни главният прокурор Сотир Цацаров. 

 

Отговорът на Външното ни министерство: „Това е едностранен акт на бразилската страна, не става въпрос за трансфер на осъдено лице. Той е бил освободен предсрочно, така че в случая нямат задължение да уведомяват нас или Министерството на правосъдието в България”, обясни Ивайло Кашканов, говорител на МВнР.

 

„Ние нямаме официално никаква роля тук, нямаме договор за правна помощ със съответната страна. Не ни е искано съдействие и по никакъв начин не е подхождано към нас”, твърди Зинаида Златанова.

 

Според Цацаров най-вероятно Боевски е бил освободен с процедура, която няма аналог у нас: „Касае се за едностранен акт на бразилските власти – за правна фигура, която бразилското право нарича експулс на осъдено лице. Тоест, Боевски не е върнат в България, за да изтърпява наказание тук. Той просто се освобождава”.

 

В официалана позиция от Външното министерство потвърдиха, че Боевски е бил експулсиран. Временният му паспорт е издаден дни по-рано - на 11 октомври. В позцията се казва още, че България не е била уведомена предварително за освобождаването му. Няма информация какво става и с делото срещу Боевски у нас. 

 

Наш екип е пред дома на спортиста. Съседката на Боевски обясни пред Нова, че семействотото е много добро. Домоуправителката пък заплаши, че ще извика полиция и се опита да изгони журналистите. 

 

Всичко по темата - във видеото