Така сметките през зимата ще са по-ниски, а през лятото - по-високи

Важни промени за всички абонати на „Топлофикация” в страната - от тази зима сметките за парно и топла вода ще се изчисляват по напълно нова формула. Нейната цел е сметките през летните месеци да са по-големи, отколкото са в момента. В замяна на това обаче ще се намалят плащаните суми през зимата.


Според авторите на вече приетия закон така на абонатите щяло да им бъде по-лесно да плащат


Досега плащахме по прогнозен дял или за толкова, колкото сме използвали през същия период на миналата година. В края на сезона, разликите, ако има такива, се покриваха от изравнителната сметка. Сега, за всеки апартамент ще се изчисли колко енергия средно на ден е използвал през миналата зима. Новата формула ще бъде базирана на тези данни. 


И един конкретен пример – ако живеете в жилище от 65 кв. метра и всяка година плащате по 462 лева за парно, то разликата в това, което плащате през зимата и през лятото е голяма. Ако сметките през лятото са по 37 лева, в най-студените месеци сметките могат да достигнат 174 лева или иначе казано – да нараснат цели 4 пъти. Идеята сега е това да се промени и разликата да не бъде толкова фрапираща. През топлите месеци в този пример ще отделяме по 49 лева, а най-студените ще ни струват по 89 лева. 


Същото се отнася и за топлата вода. 


Ако плащаме 314 лева за цялата година в същото това жилище, сега сметката ни варира - от 20 лева през лятото, до 29 - през зимата. С новата формула сумата ще се усредни - по 26 лева на месец. 


Столичната община скочи срещу промените в Наредбата, защото никой не е помислил да информира всеки клиент на "Топлофикация".


От общината настояват за гратисен период, в който да бъдат информирани потребителите, а „Топлофикация” и топлинните счетоводители да пренастроят софтуера си.


„Вчера с изненада установихме, че не в 12 без 5, а в 12 и 5 е приета тази наредба! Тоест в реално започнал отоплителен сезон”, коментира председателят на Столичния общински съвет – Елен Герджиков.


Според него 431 хиляди домакинства няма да могат да предвидят сметките си заради липсата на информация.


Тепърва „Топлофикация” ще трябва да пренастройва софтуера си, методите си на отчитане и оформянето на фактурите. 


Коренната промяна в изчисляването ще доведе до по-високи сметки, а колко точно - липсват изчисления.


„Сметките ще се разсрочат за период от 6 месеца, тоест няма да има пикови сметки в студените месеци. Но за сметка на това в относително по-топлите месеци - ноември, март, декември ще бъдат по-високи", подчерта Николай Стойнев - председател на Стопанската комисия към СОС.


Според наредбата вече има възможност за самоотчет. Предвидени са и мерки срещу тези, които заявяват нулево потребление, а всъщност ползват парно.


Завишени са и санкциите за немонтиралите водомери - по 280 литра вода на член от семейството. Остава нерешен въпросът за кражбата на топлинна енергия. От доклад на Сметната палата става ясно, че от 2006-та година досега не е установена нито една злоупотреба.


От „Топлофикация-София” подкрепят промените в Наредбата за топлоснабдяване, но считат, че е нужен минимум 1 месец за пренастройване и адаптиране на работата според новите изисквания.