Само централноевропейските и балтийските държави приближават средните доходи в ЕС

Реформите в страните от Югоизточна Европа, започнали след падането на комунистическите режими, са замрели и това пречи на развитието на икономиките им. Такова предупреждение отправи Европейската банка за възстановяване и развитие. Финансовата институция бе създадена през 1991 г., за да подпомага прехода на страните от бившия източен блок към пазарна икономика и работи главно в Източна Европа, държавите от Средиземноморието и Централна Азия.

 

„Когато погледнете какво се случи в тези страни в последните 10 години, установявате, че нямаше много промени от гледна точка на реформи”, заяви главният икономист на банката Ерик Берглоф при представянето на ежегодния доклад на ЕБВР за прехода, предаде Франс прес. Берглоф предупреди, че без реформи ще минат десетилетия, докато някои от държавите в региона настигнат Запада, а има опасност някои от тях никога да не се изравнят със западните държави по ниво на доходите.

 

От доклада става ясно, че само страните от Централна Европа и балтийските държави са на път да достигнат и даже да надминат 60% от средните доходи на глава от населението в ЕС в следващите 15 до 20 години. Много от останалите страни от Източна Европа може да останат много под това равнище.

 

Според Ерик Берглоф отварянето към международната търговия и чуждите инвеститори е решаващият фактор за излизането от порочния кръг на бавни реформи и икономически растеж.