Според вносителите е допусната грешка при спирането на проекта

"Атака" внесе проекторешение за продължаване на строителството на АЕЦ "Белене". Проектът, депозиран на 21 ноември в деловодството на парламента, беше раздаден на журналистите днес, информира Vesti.bg.

 

В него се предлага да се отменят двете решения на Народното събрание, свързани с централата – от 29 март 2012 г. за прекратяване на строежа и от 27 януари 2013 г. по повод проведения референдум. Тогава НС отново подкрепи решението на МС за спиране на проекта "Белене".

 

Според мотивите на вносителите обстоятелствата след тези решения коренно са се променили и е станало ясно, че е била допусната грешка за спирането на проекта.

 

Те припомнят и че на националния референдум преобладаващата част от гласувалите са се произнесли "за" "Белене". Междувременно България беше привлечена да отговаря по арбитражно дело и съществува опасност от тежки финансови санкции за страната ни, мотивират се от "Атака".

 

Внесеното проекторешение предвижда да се задължи МС да предприеме необходимите актове и действия за изграждане на ядрена централа на площадка "Белене".