Изпълнителите обещават тръбите да излизат на сушата чрез специални микротунели

Строителство върху плажа Паша дере до Варна, заради проекта „Южен поток”, няма да има. Това обясниха от компанията "Южен поток -  транспорт", която ще изгражда морския участък на тръбопровода.  Строителството няма да има сериозно въздействие върху околната среда, обявиха още те, позовавайки се на доклада за екооценката на проекта. 

 

931 метра по дъното на Черно море. 4 тръби, които да свързват България и Русия, така че до Европа да пътуват 63 милиарда кубически метра газ годишно – достатъчни за нуждите на 38 милиона европейски домакинства. 

 

Дотогава обаче – ще плати ли скъпо природата? От това се опасяват живеещите в близост до защитените територии и плажа Паша дере.

 

Изпълнителите обещават тръбите да излизат на сушата чрез специални микротунели, на дълбочина повече от 20 метра под земята, така че плажът да остане непокътнат.

 

Варненци обаче се притесниха от внезапната поява на платформа на плажа.

 

Неудобства по време на строежа ще има - достъпът до част от плажа ще е ограничен за няколко месеца. Ще има и доста шум и прах.

 

От компанията обещаха и да направят всичко възможно, така че да не пострадат растителни и животински видове, а на хората обещаха краят на строежа да сложи край и на неудобствата им.

 

Отнася ли се обаче това и за компресорните станции, чието изграждане също предстои. От компанията прехвърлиха топката на друга компания – „Южен поток България”, която ще строи тръбата на българска територия.