Асоциирането с ЕС не е прищявка, а задължение по закон, твърди Ростислав Мартинюк

За Украйна евроинтеграцията не е просто политология, не е прищявка на дадено правителство или президент, тя е предвидена в закона. Това обясни пред NovaNews.bg украинският журналист и политически анализатор Ростислав Мартинюк. Върховната Рада прие закон, в който се казва, че една от целите на външната политика на страната е интегрирането й в Евросъюза, припомни той. Мартинюк допълни, че в тази посока през последните седем години в Украйна са приети много промени в законодателството, нови закани, приложени са инфраструктурни изменения.

 

Присъединяването на Украйна към ЕС се ползва с подкрепа в западната част на страната, в Киев, а като цяло Източна Украйна и Крим са против, отбеляза журналистът. По думите му в южната и югоизточната част на страната има известни колебания, но настроенията са по-скоро в подкрепа на европейската интеграция.

 

Украинските медии, които са с проправителствена, проруска нагласа, сочат България като пример за това, че Украйна не трябва влиза в Евросъюза, стана ясно от думите на Мартинюк. „Казват: ‘Вижте България - какви проблеми има, на какво ниско равнище е, колко е малка минималната заплата, каква е корупцията и пр.’ Разбира се, не казват нищо за това как се е случило всичко това, нито, че България е по-добре, отколкото беше”.

 

Според политическия коментатор подкрепеният от управляващите тристранен формат на преговорите по евроинтеграцията на Украйна, с участието на Русия, е унижение за украинската външна политика. В същото време по думите му поведението на Москва при сегашните условия „напомня много на онова, което направи Путин през 2008 г., когато беше провалено присъединяването на Украйна към Плана за действие за членството в НАТО”.

 

Нито политиците, нито анализаторите могат да предположат какво ще се случи в страната в близко бъдеще, отбеляза Ростислав Мартинюк. „Украйна е толкова сложна държава, с такава история, че всичко това може да прерасне в пълно фиаско”, коментира журналистът.

 

„Улицата се организира сама, протестиращите се опитват да окупират правителствени здания. Стига се до остри сблъсъци, когато милицията се противопоставя на действията им… Изглежда сякаш събитията ще се развиват по един драматичен сценарий, добави политическият анализатор.  

 

Автор: Любомир Тасев