За трудоемкия процес на изработка на кубинските пури за NovaNews.bg разказва Нурика Ернандес

„Всяка една пура има свой собствен характер” - това твърди Нурика Ернандес, която пристигна в България, за да демонстрира уменията си за изработване на кубински пури.

От 15 години тя работи като торсеадор в „Канделария” - една от четрите фабрики за производство на пури, разположени в района Пинар дел Рио, а професията й е една от престижните в Куба. Нурика притежава най-високата девета степен в този занаят и със сигурност няма да сбъркаме, ако я наречем „майстор на пурите”, тъй като в ръцете й се поверява изработката на най-изисканите и най-трудни за свиване пури за износ.

„Най-трудно се прави пурата пирамида, която е заострена в единия край, а може и в двата края. За пурата е важен пълнежът, който навиваме, като всяка една има по пет цели тютюневи листа”, обяснява Нурика, докато навива първата пура, подреждайки тютюна лист по лист.

Навиването започва от най-външният слой, наречен „капоте”. От него се отстранява централната вена на листото, защото би затруднила пушенето и гори по-бавно. Вторият слой се нарича „корталеса”.

Най-трудна за изработка е пурата пирамида
- Нурика Ернандес

Още докато растат на полето, горната част на тези два вида листа се пречупва, а стеблата се покриват с тензухени паравани. Целта е листата да придобият по-голям размер и да се избегне досегът им с пряката слънчева светлина. Благодарение на това те стават по-еластични и лесни за обработка от торсеадорите.

Следващите листа – секо, лихеро и воладо се събират в снопче, което придава аромата, силата на пурата, както и равномерното й горене по време на пушене. Оформянето на пурата се прави на ръка с помощта на растително лепило. После се поставя и капачето, което се отрязва непосредствено преди пушене. Накрая готовата продукция се поставя в специални стягащи форми според марката”, обяснява Нурика Ернандес.

Разказва ми за фабриката, в която работи, разположена в земите на дон Алехандро Робайна - една от легендите на кубинските пури в този регион. Фамилията на дон Алехандро започва да се занимава с производство на обвивни тютюневи листа през далечната 1845 г., а Пинар дел Рио е смятана за най-добрата земя за отглеждане и производство на пури в целия свят. Интересно е да се отбележи, че в чест на дон Алехандро Робайна през 1997 година се създава марката пурети „Vegas Robaina”.

За кубинските пури всеки един милиметър е от изключителна важност
- Нурика Ернандес

Нурика е от същия район и се гордее, че работи именно в неговата фабрика – нещо, за което е мечтала от малка. За да стане торсеадор, тя се записва на 9-месечни курсове, но успява да се дипломира само за пет месеца, с което се хвали до ден днешен. Малцина са тези, които в процеса на работа достигат до високата девета степен, която тя е придобила с години упорит труд.

Във фабриката „Канделария” работят 105 торсеадори. Броят на пурите, които произвеждат на ден обаче, зависи от размера. Например от по-късата витола „La marea” един торсеадор може да изработи дневно по 135 пури. „Prominente” е една от по-бавно произвежданите витоли и затова торсеадорът може да направи по около 80 бройки на ден, тъй като тя е дълга 194 мм и дебела около 15 мм. За сравнение - „Mareba” е дълга точно 129 мм, а „Robusta” – 124 мм. Ето защо „при изработката освен прецизното навиване на листата, е важен всеки един милимерът”, пояснява Нурика.

Докато са заети с трудоемкия, но еднообразен процес на навиване на пурите, за културата във фабриката се грижи специална жена, наречена „la lectora” или накратко казано – четец на новини. Още в 9:00 часа сутринта по високоговорителя тя ги информира за най-важното от деня. Съобщава им новини от страната, прогнозата за времето, данни за производителността на региона, спортни хроники, статии за култура, вицове и не на последно място им чете романи, а това според Нурика дава положителен стимул на работния процес.

Накрая я питам кой е най-хубавият спомен от нашата страна, който ще отнесе в родината си, а Нурика отвръща: „Тук за първи път видях и докоснах снега. Направих цял куп снимки, така че, когато се прибера, ще ги покажа на моето семейство и приятелите си. Ще занеса няколко снимки и на колегите си във фабриката. Споменът за допира със снега е най-ценен, както и топлото отношение на хората, които срещнах тук”.
 

Любопитно:

  • За първи път през 2011 г. България получи своята лична пура – „681” от марката „Bolivar”. В страната ни могат да се намерят около 20 марки кубински пури, сред които „Cohiba”, „Montecristo”, „Romeo y Julieta”, „Partagas”, „Trinidad” и „Bolivar”.
  • Най-популярната марка кубински пури е „Cohiba”. Тя е създадена през 1966 г. като в продължение на 16 години е била използвана само за протоколни подаръци за гости на Фидел Кастро. За първи път тя се представя на пазара през 1982 г. Сега е част от асортимента на корпорация „Habanos”

Автор: Анелия Тодорова