Момчето, което разфасова свой приятел преди 9 години, живее в общежитие

Разследване на Нова телевизия установи, че осъденият за жестокото убийство на съученика си в Перник Кристиян Петров живее в общежитие и всеки месец се разхожда свободно. Заради това, че пише поезия, момчето, което разфасова приятеля си, има право на отпуск и догодина по същото време ще си бъде у дома. Междувременно родителите на убитото момче получиха мистериозно писмо от съкилийник на убиеца.

 

Призракът на убиеца от Перник внезапно изплува от тъмното. Историята от 10 октомври 2004 г. е толкова страшна, че едва ли някой иска да си я спомня, но пък когато я е чул - не може да я забрави. Тогава страната беше разтърсена от новината за убийството на 16-годишния Кристин. Неговият съученик Кристиян Петров разфасовал тялото му, прибрал някои от органите във фризера и си легнал да спи. Осъдиха го на 11 години затвор, от които минаха девет. Изведнъж мистериозно писмо от затвора до родителите на убитото момче със страшна сила върнаха спомена за свирепия касапин.

 

„Едно момче ми пише, лично на моя адрес,  да се обърна към медиите, да потърся съдействие, защото убиецът на моя син е започнал да го тормози. В писмото съдържанието е от рода, че той няма да ни плати нищо, че ако момчето се обади на нас - ще бъде убито, всичко се върна”, казва майката на убития Кристин Емилия Андонова.

 

„Той се похвали какво е сторил на сина ви, госпожо, той всеки ден ме тормози и ме бие, затова ви моля - пишете във вестниците, че го пускат предсрочно, един прокурор взе от майка му пет хиляди лева, за да го пускат”, пише още в писмото. Аз му бръкнах в шкафа и ви взех адреса, уточнява момчето, което се представя за Валентин, но като подател на гърба на плика – като Румен. И родителите на убития Кристин се вцепенили. Така, както криминалистите - от гледката, когато откриха найлоновите пликове с вътрешните органи на момчето.

 

Част от зловещия сценарий беше Кристиян да доведе полицаите на мястото, където беше заровил части от тялото на Кристин. Разследващите нямаха съмнение кой е извършител. Мнението им не се е променило, дори напротив - тръгвайки с нас по следите на писмото - те и до момента споделят, че никога по-рано не са виждали подобен ужас.

 

Другото, което не се е променило, както преди девет години – това е поведението на родителите на Кристиян. И днес продължават да се крият.

 

Обвиненият за убийството живее в съседен на родителите на убития вход. Опитахме се да го открием в затвора, както и автора на писмото. Оказа се обаче, че Кристиян от месеци не е зад решетките в Бобов Дол, където излежаваше присъдата си при строг режим. Преместен бил в общежитие в Самораново. Там не ни посрещнаха любезно. Той се засилил да подписва декларации, че не иска да се срещнем, шефът се притесни да не обявим, че има насилие сред затворници и отказа да бъде заснет.

 

Така стана ясно, че освен поставен при лек режим с възможност да работи, Кристиян всеки месец прекарва по две денонощия в отпуск, ходи където си поиска и прави каквото си поиска. Ето защо е възможно, когато търсихме родителите му, с убиеца всъщност да ни е деляла само една врата.

 

Колкото до писмото - никое от момчетата, които са в стаята на Кристиян, не призна, че го е писал. Някои от тях обаче предположиха, че е възможно авторът да е Стефан, с когото Кристиян бил в любовни взаимоотношения, наричали го Стефка. Той отказа да потвърди. Управата на общежитието се зае с проверка. Такава ще бъде направена и от дирекция "Изпълнение на наказанията". Попитахме не е ли редно комисията, която прави режимът от тежък на лек, да вземе предвид тежестта на престъплението.

 

 „Не можем да му забраним, защото законът го позволява и той го е доказал по безспорен начин – неговото поведение се е коригирало в положителна посока”, казва директорът на ГД „Изпълнение на наказанията” Митко Димитров.

 

През цялото  време осъденият за зверското убийство бил образцов затворник. Дори е награден с писмена похвала от шефа на затворите. Другата година по това време Кристиян ще разфасова домашната пуйка, или иначе казано - на другата Коледа ще си бъде вкъщи.