Наддаването се е състояло онлайн, съобщават американските медии

Олимпийски златен медал на Джеси Оуенс бе продаден на търг за рекордните близо милион и половина долара. Наддаването се е състояло онлайн, съобщават американските медии. 

 

Златото е едно от четирите, които печели американският лекоатлет на 100 и 200 метра, в щафетата 4 по 100 и скока на дължина. Не е ясно кой от медалите е продаден, тъй като отличието не е обозначено. 

 

Освен спортна медалът има историческа и морална стойност, тъй като е от игрите в Берлин през 1936 година. Тогава Джеси Оуенс на практика оборва идеите на Адолф Хитлер за превъзходството на арийската раса. 

 

Въпреки блестящото си представяне лекоатлетът се завръща в Америка, където все още властва сегрегацията и изпада в тежки финансови затруднения. Тогава подарява отличието на приятеля си Бил Робинсън, който му помага да си намери работа. 

 

Сумата от 1 466 574 долара е платена от собственика на хокейния отбор Питсбърг Пингуинс Рон Бъркъл, който планира образователна кампания с притежаваните от него исторически предмети, включително Нобеловата награда за литература на Уилям Фокнър от 1949 г.