Ензимната активност намалява след 20-годишна възраст на организма

Високият холестерол, хроничната умора, честото избиване на херпеси или екземи, хипертонията и затлъстяването са само малка част от сериозните болести, до които може да доведе липсата на конкретни ензими в човешкия организъм.


Тези протеини са изключително важни за поддържането на жизнените ни функции. Функцията на ензимите е да катализират химическите реакции в организма, като понякога ги ускоряват над 1000 пъти. Те са незаменими при смилането на храната, доставянето на енергия, възстановяването на клетките, тъканите и органите. Делят се на метаболитни и храносмилателни.


Любопитно е, че едно новородено има сто пъти повече ензими в организма си, отколкото един възрастен човек. След 20-ата година на всеки десет години се наблюдава намаление с 10% на ензимната активност.


Втора част на разговора с д-р ПапазоваСедемте най-важни храносмилателни ензима са амилаза, липаза, протеаза, латказа, алфа-глактозидаза, целулаза и бромелаин, като последните три не се произвеждат от нашия организъм и трябва да ги набавяме чрез храната.


По какво можем да разберем, че имаме недостиг на основни храносмилателни ензими, обяснява д-р Мария Папазова в предаването „На кафе”.


Целия разговор гледайте във видеото.