Заловените боеприпаси са пътували към Швеция и Германия

Полицията разкри канал за трафик на незаконно оръжие от България към Западна Европа. Десетки преработени пистолети, автомати "Калашников", пушки и боеприпаси са пътували от старозагорското село Калояновец към Швеция и Германия.

 

Схемата е разкрита след като полицаите на ГКПП "Калотина" проверяват автобус и в един от пътниците откриват 6 пистолета със заличени номера, автомат „Калашников” и боеприпаси. Пътникът е шведски гражданин, с постоянен адрес в България. Оказва се, че той е само малка брънка във веригата за износ на оръжие.

 

След ареста му, разследващите стигат и до депото за преработка и разпространение на оръжията – къща в село Калояновец. Вътре откриват богат арсенал от пистолети, автомати, пушки, патрони и заглушители. Производителите са бивш военен фелдшер от Стара Загора и безработен мъж от Пловдив.

 

„Версията не е тероризъм, оръжието е за ОПГ в Западна Европа, по наши данни е за изпълнение на поръчково убийство. Сами разбирате, че заглушители не се използват за лов”, каза главният секретар на МВР Светлозар Лазаров.

 

Кой и къде е трябвало да бъде отстранен обаче разследващите още не знаят. Първоначалните данни водят към версията, че незаконните български оръжия са предназначени за поръчкови убийства в Швеция.