Преди това минаха 17 години от решението, че искаме, до приемането ни в европейското семейство

На 1 януари се навършиха точно 7 години, откакто България стана член на Европейския съюз.

 

Преди това минаха 17 години от решението, че искаме, до приемането ни в европейското семейство.

 

Началото е поставено през 1990 година от депутатите на Великото народно събрание. На 22 декември те гласуват желанието на Република България да стане пълноправен член на Европейските общности.

 

Пет години по-късно, отново през декември, 37-то народно събрание решава страната ни да подаде официално молба за членство в Европейския съюз. Молбата е връчена, но становището по нея излиза почти 2 години по-късно. В него България е оценена като страна-кандидатка, която не е достатъчно готова да започне преговори.

 

Малко след това Европейският съвет в Люксембург решава, че ще преговаря с Унгария, Полша, Естония, Чехия, Словения и Кипър, а с България, Румъния, Литва, Латвия, Естония и Словакия ще ускори подготовката.

 

Преговорите с България и останалите страни от тази група се откриват през февруари 2000 година. Следва период, в който България представя преговорните си позиции по отделни глави.

 

На 13 април 2005 година, с 522 гласа “за”, 70 “против” и 69 “въздържали се", Европейският парламент гласува подкрепата си за присъединяването на България към ЕС на 1 януари 2007 г. Следва официална церемония, по време на която президентът Георги Първанов, министър-председателят Симеон Сакскобургготски, министърът на външните работи Соломон Паси и министърът по европейските въпроси Меглена Кунева подписват този договор.