Сигурността на полския премиер е засилена

Премиерът на Полша Доналд Туск заяви днес, че е получил заплахи след опита за убийство на словашкия му колега Роберт Фицо вчера. Същевременно местният новинарски сайт „Виртуална Полска“ съобщи, че сигурността на Туск ще бъде засилена, предаде "Ройтерс".

„Вчера имаше много подобни“, заяви полският премиер в X“, споделяйки екранна снимка от коментар, също в X, на който пише: „Днес словаците ни дадоха пример какво да се прави с Туск“, ако реши да се откаже от инвестирането в голямо летище в централната част на страната.

„Ти си следващата цел!“: Арестуваха мъж, заплашил сръбския президент Вучич

Политическата атмосфера в Полша се промени през последните години, особено след убийството през 2019 г. на либералния кмет на Гданск, който беше критик на мигрантската политика на управлявалата тогава консервативна националистическа партия „Право и справедливост“, отбелязва Ройтерс.

След опита за убийство: Словашкият премиер се бори за живота си

 „Виртуална Полска“ съобщи, цитирайки източник от Държавната служба за охрана, че сигурността на Туск ще бъде засилена след опита за убийство на Фицо. Говорител на органа, отговорен за защитата на важни личности в Полша, отказа коментар, аргументирайки се, че това е конфиденциална информация. „Разбира се, ние анализираме и си правим изводите, но не можем да говорим публично за тях“, заяви вътрешният министър на страната Томаш Шемоняк.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

 
Източник: Виктор Турмаков, БТА