Текстовете в проекта за Наказателен кодекс изправиха едни срещу други работодатели и синдикати

Спорни текстове в проекта за Наказателен кодекс изправиха едни срещу други работодатели и синдикати. Укриването на осигурителни вноски от страна на бизнеса става престъпление, което ще се наказва със затвор. 

 

Укриването на осигуровки е формулирано в проекта за Наказателен кодекс като осигурителна измама. Ако работодател укрие задължения към държавното обществено осигуряване или към здравното осигуряване в размер на над 25 минимални работни заплати, санкцията може да бъде до 6 години затвор. Ако предметът на измамата е над 50 заплати, работодателят отива зад решетките за период от 8 години. А когато измамата е в особено голям размер - или възлиза на над 100 минимални работни заплати - затворът е до 12 години. В последните два случая държавата може да конфискува и половината имущество на работодателя. Доколко са строги мерките - ето едно сравнение - наказанието за убийство по непредпазливост в общия случай е затвор до 3 години.

 

През последните години практиката изобилства от случаи, при които служители се наемат без договор, изплащаните заплати са различни от обявените пред държавата, подават се документи с невярна информация. Всички тези казуси в наказателния кодекс са изброени като предпоставки за осигурителни измами. Коректен русенски работодател попада в примката на некоректен счетоводител, който дълго време присвоявал отделяните суми за осигуровки. 

 

За служителите на заплата строгите санкции към работодателите са добре дошли.

 

От Българската стопанска камара вече обявиха, че с промените се вменяват неоснователно синдикални функции на съдебната система. Разпределението на осигурителните вноски е в съотношение 60% за работодателя и 40% за служителите. Затова наказанието само на работодателя било дискриминационно.

 

За синдикатите криминализирането на осигурителните измами е кулминацията на една борба, която водят години наред.

 

Атака към некоректните работодатели имаше и през 2000 година, но внесените тогава промени бяха отменени от Конституционния съд. Само преди година парламентът също отхвърли законопроект на ГЕРБ, с който неплащането на осигуровки се наказваше с глоба и затвор.