Спорният текст е отпаднал заради големия обществен интерес и противоречивото му възприемане

Непозволеното фотографиране на политици няма да бъде считано за престъпление. Това стана ясно, след като правителството прие проекта на нов Наказателен кодекс. От документа отпада и идеята да има по-леки наказания за насилие над животни. 

 

Правосъдният министър Зинаида Златанова обясни още, че е възможно да се стигне и до други компромиси стига да бъдат поставени от обществото на дневен ред.

 

В първоначалният си вариант проектът предвиждаше затвор за всеки, който заснема или записва някого без негово разрешение. Именно това предложение беше остро прието от различни правозащитни организации. Това е причината в приетия документ този член да не присъства. 

 

Друг спорен текст, който отпада, е намаляването на наказанието за жестокост към животни. Така ще се запазят сега действащите наказания, според които при посегателство извършителя може да лежи от една до три години в затвора или да бъде глобен между 1000 и 5000 лева. Златанова категорично отхвърли твърдението, че проектозаконът е бил приет набързо, въпреки че през по-голямата част от времето за обсъждане бяха празници. 

 

Всеки опит за налагане на цензура в медиите ще бъде наказван с глоба, а не с лишаване от свобода както се предвиждаше. Ще има и нов вид наказание за чужденци. Ако гражданин на страна извън европейския съюз е излежавал присъда у нас, след като тя приключи той няма да може да остане на територията на страната между три и десет години.