Той предупреди бивши служители на МВР да внимават, ако подслушват незаконно

„Искам да напомня на бившите служители, че ако си вярват на боса, че контролът му върху прокуратурата е тотален, бъркат. Трябва да знаят, че ако бъде установено, че се занимават незаконно с проследяване, филмиране, подслушване, ще берат ядове”, заяви в "Здравей, България" бившият вътрешен министър Румен Петков.

 

Той изреди и няколко фамилии, за които твърди, че са случайни: "Примерно Петков или Петров, защото по мое време бяха много Петрови, Симеонов, Мицова, Найденов, Желязков и други, пак казвам, това са случайни фамилии ... ".

 

Румен Петков отново отхвърли твърденията, че с президента Георги Първанов са се срещали с бившия премиер Бойко Борисов, за да обсъждат дейността на АБВ.

 

„Това е абсурд! Такъв запис няма, скептичен съм дали изобщо има някакъв запис”, заяви Петков. Той потвърди, че е разговарял с Бойко Борисов, но на темата „Белене” и за спортна зала в Плевен. 

 

„За „Белене” той ме увери, че ако има чуждестранен инвеститор, който поема всички разходи по изграждането, групата на ГЕРБ ще го подкрепи. Гордея се с този разговор. Това стана преди няколко месеца”, заяви Петков. Той обясни, че за срещата е информирал премиера Пламен Орешарски – преди и след срещата.

 

„Миналата седмица разговарях с г-н Писанчев и вицепремиера Йовчев. Пред тях изразих мои разсъждения, че с президента Първанов сме обект на проследяване. Увериха ме, че такова нещо няма. Вярвам им”, заяви Петков. 

 

На темата с подслушванията обаче трябвало да се замислят висши магистрати, министри и бизнесмени. 

 

„На тази тема трябва да се замислят висши магистрати - дали ги има филмирани някъде. На тази тема трябва да се замислят няколко настоящи министри, има ли ги филмирани някъде, както и няколко бизнесмени”, заяви Петков. 

 

Според друг бивш вътрешен министър - Емануил Йорданов, това е практика, която съществува много отдавна.

 

„В българската политика тези неща се наслагват и се превръщат в традиция. Наказанията в закона обаче не са особено високи – лишаване от свобода от 1 до 5 години и глоба от 500 до 1000 лева”, заяви Йорданов.

 

Той обаче не познава случай на осъден.  

 

Цялото интервю гледайте във видеото!