Той не се ангажира с това майчинските да следват увеличението на минималната заплата

Министър-председателят Пламен Орешарски не застана зад плановете на Финансовото министерство за замразяване на социални разходи за три години. 

 

Премиерът обаче не се и ангажира с изпълнението на предизборното обещание от страна на левицата майчинските да следват увеличението на минималната работна заплата. Тези пари бяха замразени на 240 лева от ГЕРБ за няколко поредни години и едва миналата година станаха 310 лева, а от началото на 2014-а са 340, колкото стана и най-ниската заплата по закон.

 

Според 3-годишната бюджетна прогноза на Министерството на финансите и тези социални разходи, както и други социални плащания занапред ще се замразят, въпреки че се залага увеличаване на минималната заплата. 

 

Орешарски коментира, че от много години така наречената 3-годишна бюджетна прогноза е „просто индикативна”, което означава, че заложените числа може и да не бъдат включени в предстоящите закони. Премиерът остави без отговор въпроса дали в такъв случай във Финансовото министерство напразно правят подобни изчисления. 

 

Орешарски заяви, че за последните няколко месеца процентът на разпределението на държавните пари в различни банки се е променил. Той отказа да посочи име на банката, в която се съхраняват най-голям дял държавни пари. От времето на бившия финансов министър Симеон Дянков се знае, че това е КТБ. 

 

В разгара на поредния скандал с подслушвания, Пламен Орешарски отбеляза, че правителството е прекратило безразборното използване на СРС-та. В отчета си той наблегна на успехите в отношенията с бизнеса, върнатото ДДС, подготвените промени в Наказателния кодекс. 

 

Опозицията обаче се обиди, че отчетът на премиера само губел времето за парламентарен контрол и напусна залата. 

 

Не пропуснаха обаче да се скарат с управляващите заради доклада на комисията, която се занимаваше със скандалите около така нареченото тефтерче на Златанов.

 

Репортери: Марина Стоименова, Нели Тодорова