Туристическо посещение на комунистическата държава излиза по 6000 лева на човек

В затворената Северна Корея, в която само управляващите имат интернет, а поданиците са лишавани от храна, но плачат за вожда, в която футболисти изчезват в трудови лагери, защото не са взели Световната купа и в която вождът екзекутира роднини, можете да отидете на екскурзия чрез туристически агенции.

 

Дестинация Северна Корея? Защо не! Комунистическата държава оказва се е по-привлекателна за скандинавците отколкото за българите. И въпреки че екскурзията се предлага у нас вече шест години, досега да отиде се е престрашил само бургаският журналист Божидар Божков. За да стигне дотам обаче, е трябвало да излъже, че работи като сервитьор. На журналистите не се гледало с добро око и не получавали визи.

 

Туристът в Северна Корея е като в казарма. Ти сутрин ставаш в 6:30 задължително. Закусваш и след това под строй те водят на съответните места, където трябва да бъдеш заведен. Обикаляш цял ден, за да се измориш и в 6-7 часа, като се върнеш в хотела, ти си изморен, дори не мислиш да излезеш от него”, разказва Божидар.

 

Тези, които излязат сами от хотела, попадат на милиционерски пост. „Нашите групи са с кордон от четири човека. Постоянно. 24 часа тези хора са с тях. Това са двама екскурзоводи. Като единият всъщност следи другия екскурзовод. Посочени са от правителството. Има един оператор, който заснема цялото посещение и четвъртият е просто придружител”, споделя журналистът.

 

Самият тур продължава десет дни. През това време се разглеждат само одобрени от държавата обекти. В програмата се отделя особено внимание на столицата, на всички паметници на великия вожд Ким Ир Сен, на неговия син, на съпругата му. Посещава се мавзолеят на Ким Ир Сен, историческият музей, народната библиотека.

 

Извън Пхенян специалните екскурзоводи водят и до старата столицата на Северна Корея – Кесон, както и до родното село на великия вожд Ким Ир Сен. Посещава се също традиционно корейско кооперативно стопанство, където великият вожд  е давал съвети за земеделието. Всичко това е документирано с картини, с паметници и се разказва от местния водач – как неговите съвети са допринесли за благополучието за повишаването на реколтата.

 

Безразборното снимане на туристите също не се толерира. В края на екскурзията обаче чужденците получават видеозапис от престоя си.

 

Туристите имали право да пазаруват само от два магазина. До останалите просто нямали достъп. Властите прибирали паспортите им на влизане в страната и се получавали обратно на излизане. А екзотичното изживяване излиза около 6000 лева на човек.