Ски-писти, лифтове и воден резервоар са построени в разрез със законите

Нарушения в ски-зоната над Банско. Върховната административна прокуратура откри ски писти, лифтове и воден резервоар, построени в разрез със законите. Сагата в Банско е по сигнал на природозащитни организации и се точи с години.

 

Незаконни, според природозащитниците, са ски-пистите "Плато 1", "Шилигарник 2" и "Стражите". В нарушение на концесионния договор и екозаконодателството у нас са още ски-влекът "Чалин валог", лифт "Платото" и воден резервоар в района на Бъндеришка поляна.

 

Част от обектите в ски-зоната в Банско са изградени без никакви съгласувателни процедури, в нарушение на всички разрешителни и извън териториите, където е позволено съответното строителство”, коментира природозащитникът Тома Белев.

 

Концесионерите "Юлен" твърдят, че нарушения няма. Според тях деветата поред проверка на прокурорите щяла да последва съдбата на останалите.

 

Сложният казус е препратен към Благоевградската прокуратура, от която се очаква да открие виновниците за нарушенията. Коментар от прокурорите засега няма. Патовата ситуация и противопоставянето на природата срещу бизнеса в Банско обаче остава.

 

Според природозащитниците, незаконното строителство извън концесионните терени трябва да бъде премахнато.