Този път в защита на производителите

Държавата отново взе на мушка търговските вериги. Този път в защита на производителите. От БСП предлагат да има в интернет общите условия, по които "големите” се договорят с доставчиците си, а производителите да са облекчени от многото такси, които плащат, за да виждат стоката си по витрините на хипермаркетите. Ще се отрази ли това на цените на храните провери екип на "Новините на Нова”.

 

Дори и не подозираме, но зад нашите покупки стоят доста сложните отношения между производители и търговски вериги. В тези отношения сега смята да сложи пръст и държавата. 
"Нашата цел е българският производител да е защитен”, заяви депутатът от БСП Корнелия Нинова. 

 

Критики от страна на производителите към големите вериги не липсват.

"Нямаме договор с търговските вериги, защото изискванията им са големи”, обясни управител на месопреработвателна фирма.

 

От хипермаркетите отрекоха "големите” да са едно цяло и всеки от тях работел по различни правила. А всяка намеса в правилата е антипазарна, смятат от бранша. Корнелия Нинова обаче не е съгласна.

 

"В момента има практики на непазарно отношение и ще се опитаме с този закон да ги премахнем”, заяви червеният депутат.

 

Управляващите планират в историята да останат многото такси от договорите с веригите, които на места достигат до 17 на брой - като таксата рожден ден, например. От веригите твърдят, че всеки може да избере какви отношения с тях да договори, а и публикуването на договорите им не е приемливо, защото имат право на тайна. 

 

"Това ще е един катастрофален закон за българския бизнес и българските потребители. Това е една атомна бомба, с която държавата се опитва да убие комар”, на мнение е Йордан Матеев, председател на Сдружение за модерна търговия.

 

На въпрос какво печели българският производител от спора между управляващи и бизнес, Нинова заяви - намаление на цените
"Ако се премахнат част от таксите, които сега са включени в цената на продукта и го оскъпяват, то това ще доведе до намаление на цената”, допълни тя.

 

Йордан Матеев обаче е на противоположното мнение.
"Най-драматичен ще бъде ефектът върху потребителите, защото очакваме, че подобна свръхрегулация ще качи драстично цените”, заяви той.

 

И докато управляващи и бизнес спорят, потребителят се интересува предимно от качеството и цената на стоките. А дали ще бъдат такива – предстои да разберем. Междувременно предложението вече е внесено в парламента. Така решението остава в ръцете на народните представители.