Указът на руския държавен глава влиза в сила още днес

Руският президент Владимир Путин подписа указ, с който признава независимостта на Крим. Документът, който влиза в сила още днес, се основава на „волеизявлението на кримските народи”.   

 

На провелия се в неделя референдум близо 97% от гласувалите жители на автономната република казаха „Да” на присъединяването към Руската Федерация. Мнозинството от населението на острова е съставено от етнически руснаци. В региона, предаден на Украйна по времето на Съветския съюз, живеят обаче и представители на други етноси, включително украинци, татари, българи, гърци...

 

В президентския указ се отбелязва и особения статут на град Севастопол, където е базиран Черноморският флот на руските военноморски сили.

 

Във вторник Путин ще направи обръщение пред членовете на руския парламент, представители на местните власти и руската общественост, в което се очаква да коментира молбата на кримските власти републиката да стане субект на Руската Федерация, информира РИА Новости.  

 

Решението на властите в Симферопол, заверено от кримския електорат и подкрепено от Москва, предизвика безпрецедентно напрежение между Русия и Запада, невиждано от годините на Студената война. Не закъсня реакцията на ЕС и САЩ, които въведоха санкции за руски и кримски официални лица. Мерките засягат и украински представители, свързани с администрацията на сваления от власт украински президент Виктор Янукович. Генералният секретар на НАТО нарече допитването в Крим „нелегитимно”, а американският президент Барак Обама заяви, че САЩ никога няма да признаят резултата от референдума.

 

Междувременно Киев отзова за консултации посланика си в Москва. Новото украинско правителство обаче няма да прекъсва икономическите връзки с Русия. Заместник на премиера Арсений Яценюк изрази надежда, че благодарение на дипломатическия натиск конфликтът около Крим ще бъде преодолян.

 

По-рано председателят на Държавната Дума Сергей Наришкин обясни как ще действа Руската Федерация при решение от Симферопол за присъединяването на Крим. По закон президентът трябва да информира двете камери на парламента и да потърси мнението на Конституционния съд. След това държавният глава трябва да внесе международния договор в Думата за ратификация, заедно с проектозакон, който определя името, статута и границите на новия субект.