От опозицията предложиха и три мерки за временно стабилизиране на НЕК

От ГЕРБ разкритикуваха намерението на властта да отнеме лицензите на ЕРП-тата и най-вече да ги одържавява. ГЕРБ предложи и три мерки за временно стабилизиране на НЕК. Първата е държавата да си вземе обратно инвестираните 193 милиона лева в проекта "Южен поток", който сега е замразен.

 

150 милиона, според ГЕРБ, може да дойдат от промяна на условията за производство и търговия на зелена енергия. Още толкова можело да се осигурят, ако отново се повиши цената за пренос на енергия, която износителите плащат.

 

„Отнемането на лиценза от което и да е от ЕРП-тата не отнема собствеността върху електропреносната мрежа. Ако някой иска да национализира ЕРП-тата, първо да отговори на въпроса откъде ще вземе няколко милиарда. Да не коментираме пък реакцията, която ще получим отвън. Този сценарий е толкова нереалистичен, че не разбирам как някой с трезво мислене може да го обсъжда”, категоричен е депутатът от ГЕРБ Томислав Дончев.

 

Лидерът на БСП Сергей Станишев от своя страна заяви, че „по време на управлението на ГЕРБ за 6 месеца бяха разрешени 1000 мегавата зелена енергия. Които нарушиха енергийния баланс и изключително натовариха домакинствата и бизнеса”.