Столична община обвини енергийния министър в рекетьорство

Столичната община и държавата в нов спор за „Топлофикация-София”, който може да струва по 500 лева на всеки един софиянец. От „Московска” 33 обвиниха енергийния министър в рекетьорство, защото министерството поискало София да изтегли заем, за да погаси веднага задълженията на „Топлофикацията”.

 

Столичните общинари категорично не са съгласни със сметките на енергийния министър за натрупаните дългове на ТЕЦ-а. Тази сума била натрупана заради политически грешки и налагане на социална цена на парното, за да се печелят избори и сега столичани нямало да плащат за тези грешки.

 

В опит да бъде намерено решение на проблема експерти на държавата и на общината трябвало заедно да изчистят въпросите около задълженията. На първата среща обаче представителите на енергийното ведомство поставили ултиматум: „парите веднага” - поне така твърдят общинарите.

 

Столичната община обвинява държавата в рекетьорство. Министерството на енергетиката поискало София да вземе половин милиард лева заеми за да плати за „Топлофикацията” - това означава удвояване на данъците. Това показват сметките на общинарите и не само - въпросният половин милиард след години с лихвите би струвал 500 лева на всеки столичанин.

 

Реално държавата може да придобие „Топлофикацията” заради този дълг. От Столичния общински съвет не отхвърлиха това като вариант, но такава заявка не била правена.

 

От Министерството на икономиката и енергетиката са категорични, че дълговете на „Топлофикация-София” са половин милиард лева и нито лев по-малко. Поставят и въпроса къде отиват парите на хората, които си плащат сметките редовно.

 

Повече по темата ще научите от видеото.