Депутатите не можаха да се разберат дали и кога да излязат с обща декларация за конфликта

Напрежение и в българския парламент по темата Украйна. Депутатите не можаха да се разберат дали и кога да излязат с обща декларация за конфликта. Няма яснота и какво трябва да съдържа тази декларация. А спорът неочаквано зави към приликите и разликите Крим и Кърджали.

 

 Всяка от политическите сили има свое виждане каква да бъде официалната българска позиция за Украйна. В резултат такава все още няма.

 

„Ако има позиция на парламента, тя не трябва да бъде на тази или онази партия, а обща. Очевидно засега не се постига подобна позиция”, заяви председателят на Народното събрание Михаил Миков.

 

От „Атака” признават референдума в Крим и са против санкции срещу Русия от страна на ЕС. ГЕРБ са точно на обратната позиция. БСП и ДПС се опитват да балансират между Европа и Русия.

 

Европейският съюз не е плац, казарма, където да маршируваме и козируваме. Ние трябва да имаме мнение. Ние трябва и може да наложим вето и да кажем ясно, че тази линия на санкции срещу Русия е пагубна за българската икономика”, заяви лидерът на „Атака” Волен Сидеров.

 

По-добре би било президент, правителство и парламент да изработят заедно обща държавна позиция”, заяви лидерът на ДПС Лютви Местан.

 

Така ДПС поне по един въпрос се оказаха на едно мнение с ГЕРБ.

 

Смятаме, че след Консултативния съвет трябва да се приеме позицията на Народното събрание”, заяви Джема Грозданова от ГЕРБ.

 

А от БСП държат все пак парламентът да приеме декларация тази седмица. Споровете какво да пише в нея обаче бяха изместени от едно интервю – на лидера на БСП Сергей Станишев. Пред вестник „Труд” той пита какво би се случило, ако турците в кърджалийско под влияние отвън поискат референдум като в Крим.

 

„Искам извинение от г-н Станишев от името на кърджалийци да излезе и да каже какво е имал предвид”, заяви Цвета Караянчева от ГЕРБ.

 

Опозицията се закани да сезира ДАНС за изказването на Станишев. Но забрави, че сходно изявление два дни по-рано направи и президентът Росен Плевнелиев.

 

От ДПС препоръчаха и на единия, и на другия да се въздържат от подобни съпоставки.


От Лондон президентът Плевнелиев пък поиска по-бързо постигане на обща позиция.