Момиче се оказа с 237 GSM карти на свое име

Търговията със SIМ карти, регистрирани на чуждо име, процъфтява. В Интернет можем да си купим такава карта от произволен мобилен оператор. Жертвите на тази схема са хора, които нямат никаква представа, че с тяхното име някой може да извърши престъпление. 

 

Репортерът на "Новините на Нова” Николай Василковски успя само с един телефонен разговор за две минути да си купи SIМ карта. Тя струва 10 лева, доставя се с куриер на удобно за поръчителя място. Може да си я вземем и директно от продавача. 

 

С придобитата SIМ карта на чуждо име можем да извършим престъпление - телефонна измама, заплаха за бомба, изнудване. Ако криминалистите направят проверка, няма да стигнат до нас, а до името, на което е регистрирана SIМ картата. 

 

Такъв е и случайт на Диляна, на чието име се оказа, че са регистрирани 237 SIМ карти. Момичето разказва как е загубила своята лична карта преди година. Веднага след това отбелязала това в полицията. 

 

"Всъщност в единствения мобилен оператор, в който нямам предплатени карти, ми заявиха, че правят справка със системата на МВР. А останалите ми отговарят, че човек може да си регистрира колкото поиска карти”, разказа Диляна.

 

От години законодателството в България не позволява анонимност при издаването на предплатена GSM карта. Няма обаче ограничение на броя на SIМ картите, издадени на едно име. 

 

За разлика от Диляна, която не е знаела своите 237 карти, съществува практика хора съвсем съзнателно да предоставят личните си данни за регистрация на стотици, дори хиляди SIМ карти.