В какво състояние е замененият имот, провери Николай Василковски

Скандална заменка в близост до Карадере дава зелена светлина за строежа на поредния курорт по Българското Черноморие. 40 декара църковна земя на първа линия край Бяла са в ръцете на инвеститор от кръга “Титан”. Сделката става факт с благословията на покойния Варненски митрополит Кирил. Наш екип тръгна по следите на ценния имот.


Как изглежда идеалният парцел за един предприемчив инвеститор? Като живописен пейзаж към морската шир, удобно разположение на първа линия край водата и необходимата селищна регулация.


В какво състояние е този имот днес? Строеж няма, но по-инересна е неговата история. Преди години хората са дарили тези около 36 декара за нуждите на църквата в Бяла.


В същото време компанията “Бяла Бийч Тур”, известна по-късно като “ББТ Проджектс” и зад която стоят собствениците на холдинг “Титан”, предлага замяна на имота до морето със земя в село на около 20 километра от водата.


„Някой просто е подсказал, че има църковни ниви, които навремето хората са отделяли от залъка хляб, за да ги даряват на църквата. И в края на краищата спечели тази фирма, която има сега тези декари. За тази работа много настояваше бившият кмет и покойният митрополит Кирил”, обясни д-р Христо Димов – бивш председател на Общинския съвет в Бяла.


Църковното настоятелство предусеща несправедливата заменка и надига глас. Не само срещу самата замяна, но и срещу условията в договора, подписан с фирмата.


„Това, което беше предвидено в договора по отношение на храма да бъде изграден, да се построи къща за свещеника, заедно с оградата, не беше направено и се наложи хората да събират помощи, за да се възстанови самият храм”, твърди д-р Ростислав Минчев – бивш член на настоятелството.


Парцелът, с който се сдобива “Бяла Бийч Тур”, се намира съвсем близо до местността Карадере. Попада в регулацията на града, обяснява главният архитект.


Този имот се намира в жилищна зона “Бяла река”. Конретно тук, както и на всеки парцел наоколо може да се усвои най-много 30 процента застрояване. Кота корниз 10 метра и кинт 1,2”, заяви за Нова телевизия арх. Кристиян Саралиев – главен архитект на община Бяла.


По-просто казано, собственикът на апетитния имот би могъл да строи сгради с височина 10 метра. Регулацията е още един фактор, който вдига цената на земята, обясняват брокери.


„Това, което ние забелязваме, е, че цените се движат от 10-15 евро до около 100 евро на квадрат за урегулиран имот”, обясни Галин Гавраилов – мениджър във фирма за недвижими имоти.


Грубата сметка показва, че цената на 40-те декара може да достигне 4 милиона евро. И още една хипотеза. Ако спорният проект “Карадере” бъде реализиран някога, цената на заменените църковни земи ще скочи допълнително.


За своите ценни земи край морето църквата в Бяла получава пущинак - място, до което може да се стигне само с високопроходим автомобил.


Преди години на мястото е имало село, за което днес си спомнят малцина. По-късно земите стават собственост на кооперация “Приморие”.


„След това фирма “Титан” изкупи земята от ПК “Приморие” на символични цени. И тази земя беше предложена на църковното настоятелство”, спомня си д-р Христо Димов – бивш председател на Общинския съвет в Бяла.


Така Варненската митрополия се сдобива с един почти неизползваем имот. Отец Венцислав, който по думите на хората е сложил подписа си под заменката с благословията на покойния владика Кирил, не пожела да застане пред камерата. Новоизбраният митрополит Йоан обаче се зае да разплита сложния казус.


„Тази сделка е извършена по стария устав, който позволяваше подобно действие да се извърши. Разбрах, че има решение на епархийския съвет, има протокол, с който митрополитът е дал своето съгласие, въз основа на което свещеник Венцислав е трябвало да подпише този договор”, обяснява Варненският и Великопреславски митрополит Йоан.


След 2008 година уставът на църквата е променен и днес подобни сделки вече са невъзможни, обяснява дядо Йоан. Заменката обаче е повод той да провери дали тя е единствена и дали на практика църквата е ощетена.


„Трябва да видя ясно параграфите на договора. Да си потърся юристи и те да ни посъветват какво да правим”, допълва митрополит Йоан.


От църковното настоятелство в Бяла обясняват, че са сезирали прокуратурата. Преписката обаче е прекратена още преди години. Потърсихме за коментар и холдинг “Титан”, за да обяснят дали все още са собственици на апетитния имот. И ако това е така, дали имат намерение да строят върху него? Отговор засега няма.


Повече по темата гледайте във видеото.