Не е ясно дали ще се увеличават детски, майчински и еднократни помощи за раждане

Ръст на пенсиите, увеличение на минималната работна заплата и максималния осигурителен доход, коледни и великденски добавки всяка година – това включват плановете на Финансовото министерство за следващите три години. На този фон обаче все още не е ясно дали ще се увеличават други социални плащания като детски, майчински и еднократни помощи за раждане. 

 

 

От финансово министерство обещаха до 2017 г. минималната работна заплата да стане 450 лева. Съответно ще расте и максималният доход, на който можем да се осигуряваме. Той ще стане 3 000 лева.

 

Пенсиите – както беше обещано и преди – ще се увеличават всеки юли. Така минималната пенсия ще стане близо 169 (168,5) лева.

 

Все още под въпрос за следващите години са майчинските, детските, помощите за раждане. Според финансовия министър Хасан Адемов и при тях промяна ще има, но с колко и откога – ще разберем най-рано през септември.

 

И още: По 100 милиона лева на година за великденски и коледни добавки за пенсионерите”, обеща финансовият министър Петър Чобанов.

 

Новината, че пари ще има всяка година, съвпадна с първия ден на раздаването на великденските добавки. Приятелките Цветана и Мария вече са получили бонусите за празника. Коментарите им гледайте във видеото.

 

Увеличение на парите догодина ще има и на месечната добавка за деца с трайни увреждания. От 240 тя ще стане 270 лева. Все още не е ясно обаче дали детските, майчинските и еднократните помощи за раждане ще се увеличават. В прогнозата засега те са без промяна. 

 

„Останалите са въпрос на дискусия по отношение на социалната политика, която ще бъде направена през септември”, обясни Чобанов.

 

И социалният министър Хасан Адемов обеща, че промени ще има. Но не уточни какви: „всички параметри на социалната полтика – и майчински, и детски имат нужда от актуализиране и затова не можем да отделим една мярка от друга”.

 

Според финансовия министър икономиката ще се развива с по-бързи темпове от предварително предвидените. През следващите години държавата ще намали дефицита, макар че ще продължи да харчи повече отколкото събира.

 

За следващите три години държавата не е предвидила пари за изграждането на „Южен поток”. Министър Чобанов обясни, че докато не види нещо направено, няма да го включи в прогнозите.

 

Повече за социалните въпроси ще научите от видеото.