В телевизионен диспут един срещу друг застанаха Даниел Митов, Мартин Димитров, Цончо Ганев и Георги Свиленски

Изборът на България - новата власт: От София до Брюксел. Първи дебат в ефира на NOVA преди предстоящия вот 2 в 1. В телевизионен диспут един срещу друг застанаха Даниел Митов от ГЕРБ-СДС, Мартин Димитров от „Продължаваме Промяната – Демократична България”, Цончо Ганев от „Възраждане“ и Георги Свиленски от „БСП за България“. Четиримата опоненти водиха диспут по актуалните за обществото теми, задаваха си въпроси и опитаха да мотивират избирателите да гласуват за тях.

В първия кръг от регламента кандидатите за депутати се аргументираха защо на 9 юни трябва да изберем именно тях и партиите, които са ги издигнали. Във втория кръг всеки гост имаше право да зададе въпрос на свой опонент, на който да получи отговор в рамките на минута.

Пръв беше Мартин Димитров, който помоли Цончо Ганев да даде три конкретни мерки, с които „Възраждане” смята да увеличи доходите на българите. Според Ганев първата е страната ни да не влиза в еврозоната, втората – улесняване на бизнеса и връщането на конкурентоспособността му. „Бизнесът ни е тежко обременен от санкции спрямо Руската федерация затова веднага трябва да се вдигнат всички санкции”, посочи кандидат-депутатът от „Възраждане”. След това Димитров отправи въпроса си към Даниел Митов от ГЕРБ-СДС. Той беше свързан с изграждането на „Балкански поток”. „Има ли един човек в ГЕРБ, който да е казал, че това беше грешка и да поеме отговорност”, попита кандидатът на ПП-ДБ. „3 млрд. от българските данъкоплатци означава построена тръба, която минава през България и е собственост на държавата. В Сърбия тази тръба беше построена от „Газпром” и е нейна собственост. Не знам защо от ПП-ДБ искат „Газпром” да владее газовата ни инфраструктура”, отговори Даниел Митов. Третият въпрос на Мартин Димитров е към представителя на БСП. Той попита Георги Свиленски какви данъци смята да въведе левицата, ако вземе властта. „Това го казва и Международният валутен фонд, и Световната банка. Крайно време е в България и в Европа да се въведе прогресивно подоходно облагане. Ние предлагаме необлагаем минимум, семейно подоходно облагане, освобождаване на младите хора до 26 г. от Данък общ доход и постепенно преминаване към прогресивно подоходно облагане”, заяви Свиленски.

Зам.-председателят на ЦИК показа как ще гласуваме на изборите 2 в 1

Своите въпроси зададе и кандидатът за депутат от ГЕРБ-СДС. Даниел Митов попита първо представителя на „Възраждане” ще продължава ли партията да брани позицията на „Хамас” в конфликта с Израел. „Нямам представа на каква основа си вадите такива изводи и правите такива внушения. Ние винаги сме казвали, че трябва да има мир и да няма двойни стандарти”, обясни Цончо Ганев. Митов попита Мартин Димитров ще продължава ли да подкрепя консервативни фискални политики или ще се съгласи с тези на досегашния финансов министър Асен Василев. „Дефицитът за миналата година е 1.9% - най-ниският за последните четири години. Истината е, че нашето правителство успя да стабилизира публичните финанси и сега е важно тази тенденция да продължи”, отговори кандидатът на ПП-ДБ. От Свиленски Даниел Митов поиска да обясни какво означава „справедливо подоходно облагане” и на кои българи ще бъдат вдигнати данъците, ако БСП управлява.

Трети своите въпроси зададе Георги Свиленски от „БСП за България“. Първо той попита кандидата на ГЕРБ Бойко Борисов ли ще е техният избор за министър-председател, ако съставят правителство. „Трябва да се върнем към правилата на демокрацията, които са много ясни. Лидерът на политическата сила, която спечели изборите, става кандидат за министър-председател”, посочи Митов. Попитан дали ПП-ДБ ще управлява с ГЕРБ-СДС и ДПС под някаква форма, Мартин Димитров аргументира досегашната сглобка с ясен ангажимент за съдебна реформа, службите и регулаторите. „Без реформи не става”, обобщи кандидатът на ПП-ДБ. „Ще продължите ли и в следващия парламент да говорите едно пред хората, а да правите друго?”, попита Георги Свиленски кандидата за депутат от „Възраждане”. Той обясни, че визира закупуването на самолети F-16. „Това е долнопробна лъжа! Купуването на първите осем чертежа не стана от 47-ото, 48-ото или 49-ото НС. То стана, когато Борисов управляваше с Волен Сидеров, Валери Симеонов и Красимир Каракачанов”, отговори Цончо Ганев.

Синя и зелена: ЦИК показа как ще изглеждат бюлетините за вота 2 в 1 (ВИДЕО+СНИМКИ)

Той също зададе своите въпроси към опонентите си в дебата. Ганев попита Мартин Димитров „ще продължава ли с политическите си лупинги на всяка цена”. „Нищо от това, което „Възраждане” предлага, не е в полза на България. Ние стоим зад истинските реформи”, посочи кандидатът за депутат от ПП-ДБ. Към представителя на ГЕРБ Цончо Ганев отправи въпроса трябва ли страната ни да се включи с жива сила в конфликта в Украйна. „Няма натиск върху България да праща военна сила. НАТО няма никакви намерения да вкарва жива сила в Украйна”, увери Даниел Митов. От „Възраждане” попитаха БСП защо в продължение на три парламента социалистите подкрепят американските бази на територията на България. „Това не е вярно, дайте справка! Позицията на БСП е ясна по този въпрос”, категоричен беше Георги Свиленски.

В третия кръг от дебата претендентите обясниха кои са приоритетите за страната според тях и най-важните стъпки в управлението на България. Накрая кандидатите обясниха с кого са готови да управляват партиите и коалициите, които те представляват, ако спечелят изборите.

Целия дебат гледайте във видеото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase