Собственик, загубил 13 овце, получил инфаркт след случилото се

С настъпването на пролетта започнаха и нападенията на мечки в Родопите. Само за няколко дни са регистрирани три. При последното хищникът успял да надхитри електрическата охрана и да убие три овце близо до Чепеларе. 
 
Две поредни нощи мечка се опитвала да се добере до едно стадо. На третата успяла да надхитри електропастира, по който тече ток.
 
„Измислила е хитър начин, като е бутнала няколко дървета върху електропастира, така е прекъснала напрежението и е влязла и вече е ранила една овца и е убила две шилета, обясни д-р Владимир Пампоров от групата за бързо реагиране за нападения от мечки към РИОСВ-Смолян.
 
Стадото се разбягало по ливадите, където пък ги чакали вълци. Глутницата убила още 10 овце и агнета. Следите от пира на хищните са навсякъде около фермата.
 
На мястото на инцидента от екоинспекцията вече са монтирали фотокапани.
 
Монтиран е и стъпков капан, чиято цел е да се улови мечката, за да й бъде поставен джипиес нашийник за проследяване. Днес за нападнатото стадо се грижеше приятел на собственика. Съпругата на потърпевшия стопанин – Тотка Стайкова, разказва, че докато търсел убитите животни из гората, му прилошало и го занесли на носилка до линейката.
 
Получи инфаркт от напрежението. Това са десет парчета. Той ги е изкарал на полетата вече, очаква нещо от тях да вземе, а какво се оказа. Храним мечки и вълци и се оказва, че мечките са по-важни от хората”, коментира жената.
 
Щетите на стопаните ще бъдат платени по пазарни цени. У нас мечките са защитен вид и убийството им освен с глоба се наказва и с лишаване от свобода.
 
Повече гледайте във видеото.
 
Репортер: Анелия Веселинова