Митингът на БСП блокира улици и затвори Орлов мост

Днес е 1 май - Ден на труда и международната работническа солидарност. По традиция социалистите събраха за празника свои поддръжници на манифестация в София.

 

Митингът на БСП блокира улици и затвори Орлов мост. Шествието им минава през пл. "Александър Невски", по ул. "Оборище", бул. "Васил Левски" и бул. "Цар Освободител", до лятната естрада на Борисовата градина. 

 

Първият опит за празнуване на 1 май в България е от топографското дружество през 1890 година. Обявен е за официален празник през 1939-а. 1 май беше честван в редица държави. 

 

В Турция обаче властите мобилизираха стотици полицаи, за да попречат на демонстрацията. Под знака на насилието премина първомайската демонстрация в Истанбул. Турската полиция разпръсна с водни оръдия и сълзотворен газ стотиците протестиращи, които не се подчиниха на забраната за масови събирания и дойдоха на знаковия площад "Таксим".

 

Повече от 100 000 души се включиха в първомайската манифестация в центъра на Москва. Начело на шествието, преминало през Червения площад, беше кметът на столицата Сергей Собянин. В събитието се включи и заместник-председателят на Държавната дума.

 

Множеството носеше плакати, на които пишеше: "Путин е прав" и "Вярваме на нашия президент!".