Те са идвали от лица, „които могат да си го позволят"

Трудно е да се говори за неща, които няма как да бъдат доказани и подкрепени с факти. Натиск в класическия смисъл на думата не е имало, но е имало намеци в определена насока от лица, които могат да правят такива намеци”. Това заяви в предаването „Здравей, България” прокурор Стоил Тойчев, който разследва Мария Дивизиева, настоящ шеф на кабинета „Орешарски”

 

Според обвинението през 2008 година Дивизиева в качеството си на шеф на програма „Административен капацитет” и двама висши магистрати - Веселин Пенгезов и Петър Петков, са злоупотребили с усвояването на евросредства, изразходвани за подобряване на работата във военните съдилища.

 

Делото от образуването си до момента е работено изключително и само от мен. Разследването не е провеждано в такъв дълъг период какъвто се спекулира”, заяви прокурор Тойчев.

 

Запитан защо едва сега става ясно за това разследване, прокурор Тойчев заяви, че така е преценил по конкретното дело. 

 

С оглед на развитието на делото, мисля, че преценката ми е правилна”, допълни прокурорът. Причината за това негово решение е бил рискът от натиск.

 

Разследването е приключено от моя гледна прокуратура. Радвам се, че Софийска военно-окръжна прокуратура разгледа събраните доказателства и започва повдигане на обвинение по делото”, коментира прокурор Тойчев. 

 

По думите му схемата на законовото нарушение не е нещо невероятно – типично е, че тя се отличава с арогантност. 

 

Документацията на проекта е подменена на 80%. Не бих могъл в момента да отговоря за какви суми става въпрос. Целият проект е на стойност над половин милион лева”, заяви прокурорът по делото.