Двама опоненти на Асад бяха допуснати до вота

В Сирия откриха кампанията за президентските избори на 3 юни, които се очаква да бъдат спечелени от лидера на режима, управляващ арабската страна в условия на гражданска война - Башар Асад, съобщи Франс прес. Ходът на надпреварата бе даден ден, след като правителствените сили постигнаха голям военен успех при сраженията срещу бунтовниците в град Хомс.

 

Във вота ще могат да участват само сирийците, които живеят в зони, контролирани от силите на Асад, предаде БГНЕС. Изборите бяха обявени за фарс от опозицията.

 

Досега Башар и преди това неговият баща Хафез, бяха избирани чрез референдуми. Затова тези ще се първите президентски избори в Сирия от десетилетия.

 

Съперници на Асад са Махер ал Хаджар, независим депутат, който дълги години бе член на Комунистическата партия и Хасан ал Нури - бизнесмен, членуващ в толерирана от властта опозиционна формация.

 

Башар Асад обяви кампанията си под мотото „Заедно” и откри страница във Фейсбук, която вече има над 65 000 фенове, както и акаунти в Инстаграм и Туитър. В Дамаск пък се появиха множество плакати с надпис „Башар Асад е единственият ни избор”.