Иран обяви 5-дневен национален траур

Президентът на Иран е загинал при катастрофата с хеликоптер. Няма оцелели при тежкия инцидент, потвърди официален Техеран. Машината изчезна от радарите в неделя на връщане от границата с Азербайджан. На борда ѝ, освен президента, са били министърът на външните работи и още седем души.

Хеликоптерът, превозващ иранския президент, се е разбил в планински регион в провинция Източен Азербайджан по време на гъста мъгла и проливен дъжд. Делегацията се е връщала от Азербайджан, където президентът Раиси и азербайджанският му колега Алиев откриха голям язовир на границата между двете държави. Иранската телевизия излъчи кадри от мястото на катастрофата - стръмен склон с гъста растителност, само на около 60 километра от новооткрития язовир. Иран обяви 5-дневен национален траур. Временно длъжността президент ще изпълнява вицепрезидентът Мохамед Мокхбер, а страната има 50 дни, за да свика предсрочни президентски избори.

Първоначално беше съобщено, че хеликоптерът на Раиси е имал твърдо приземяване, а едва часове по-късно стана ясно, че той се е разбил и изгорял. Операцията по издирването му продължи близо 12 часа, като в нея се включиха десетки екипи, включително и от съседни страни.

„Всички сме деца на Бог и всички ще се върнем при него. Слугата на Имам Реза и на народа доктор Сайед Ебрахим Раиси, президент на Ислямска република Иран, стана мъченик по пътя на това да служи на хората”, обяви водещ на новините.

Мъглата, вътрешната опозиция или Израел убиха иранския президент

Часове след като смъртта на Ебрахим Раиси беше потвърдена, изпълняващият длъжността президент свика съвещание на кабинета.

„Всички трябва да продължат да изпълняват функциите си въпреки този инцидент. По никакъв начин този трагичен инцидент няма да попречи на управлението и функционирането на страната ни”, Мохамед Мокхбер, и.д. президент на Иран.

Според Конституцията на Иран специален съвет, състоящ се от първия вицепрезидент, председателя на парламенти и ръководителя на съдебната власт трябва да подготви президентските избори, а официално съобщение гласи, че въпреки загубата, сътресения в управлението на страната няма да има.

„Мисля, че много хора ще са щастливи от новината, но също така много хора биха били много притеснени относно потенциалната политическа нестабилност. Разбира се, това може да доведе до протести”, твърди политическият анализатор Араш Азизи.

Али Хаменей назначи и.д. президент на Иран след смъртта на Ебрахим Раиси

Управлението на 63-годишния Ебрахим Раиси беше белязано от масови протести, които бяха катализирани от смъртта на Махса Амини, за която се предполага, че е убита от властите заради неправилно носене на хиджаб.

„Въпреки че съревнованието за първото място е голямо, мисля, че президентът Раиси имаше повече кръв по ръцете си от всеки друг висш представител на ислямската република. Той прекара по-голямата част от живота си в съдебната система през 80-те години на миналия век, което беше най-кървавото десетилетие на Ислямската република. Тогава бяха убити хиляди дисиденти”, каза Азизи.

Раиси беше сочен за потенциален наследник на Аятолах Али Хаменей, който наскоро навърши 85 години.

Раиси спечели президентските избори в Иран през 2021 г. с най-ниската избирателна активност от Ислямската революция насам. Срещу него има наложени санкции от Съединените щати заради участието му в масовата екзекуция на хиляди политически затворници през 1988 година в края на войната с Ирак. По времето на Раиси Иран обогати уран почти до нива, подходящи за създаване на оръжия, и възпрепятстваше международните инспекции.

Военни са засекли местонахождението на хеликоптера на Раиси и пътуват натам

Все още няма категорична информация за причината за катастрофата с хеликоптера, превозващ иранския президент. Основните версии засега остават три - лоши метеорологични условия, намеса от чужда служба или вътрешнодържавно разчистване на сметки.

Хеликоптерът Bell 212 е цивилната версия на UH-1N Twin Huey от епохата на войната във Виетнам. Понастоящем моделът се използва широко в световен мащаб както от правителства, така и от частни оператори. Bell 212 е предназначен да бъде адаптивен към всякакви ситуации, включително превоз на хора, разполагане на въздушно противопожарно оборудване, превоз на товари и оръжия.

Иранският модел, който катастрофира в неделя, е бил конфигуриран да превозва правителствени лица. Според сертификата му към Агенцията за авиационна безопасност на Европейския съюз той може да превозва 15 души, включително екипажа. Според различни източници конкретната машина е произведена през 90-те.

Последната фатална катастрофа на Bell 212 беше през септември 2023 г., когато частен вертолет се разби край бреговете на Обединените арабски емирства, а в Иран - през 2018 г., при който инцидент загинаха четирима души.

Според кадрите и информацията, разпространена от властите в Иран, мястото, където са открити останките от вертолета, е стръмно, а вчера склоновете са били покрити с мъгла. Именно тя е официалната причина за катастрофата.

„Просто мъглата захлупва – идва не отдолу, а отгоре, като чадър. Предполагам, че има наченки на резки промени на метеорологичната обстановка, които са затруднили пилотирането”, коментира Христо Христов от Националния борд за разследване на авиоинциденти.

По думите му пилотът трябва да е запознат предварително с атмосферните условия. А въпреки почти напълно унищожения корпус, този модел разполага с черна кутия. „Предполагам, че ще се намери. Тя има много силна защита. Данните могат да бъдат разчетени веднага”, уточни Христов.

Военни са засекли местонахождението на хеликоптера на Раиси и пътуват натам

Международните санкции затрудняват доставките на резервни части, а повечето машини във военновъздушния флот са отпреди Ислямската революция от 1979 г. Жертвите в страната при авиоинциденти са над 1755. И докато версията на официалните ирански власти за катастрофата с Ебрахим Раиси е мъглата, журналистът Мохамед Халаф добави още две възможни.

„Самата радикална среда в Иран. В същото време не можем да изключим и друга версия, която ни води към Израел”, допълни той.

Според журналиста в близост са и бази на Тел Авив. „На мястото, на което e бил той на посещение, се намират военните бази на Израел в Азербайджан”, обясни Халаф.

Без отговор остават и въпросите защо беше обявено, че разследването вече е приключило и защо другите два вертолета, ескортирали този на президента, не са съобщили точното място на инцидента.

„Едните казват, че знаят къде се намира хеликоптерът, а другите – че все още не са стигнали до мястото. Имаше много объркване във версиите, които бяха дадени от режима”, каза още Халаф.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase