Около 120 души, все още са в неизвестност и властите очакват броят на жертвите да нарасне

Расте броят на загиналите в турската мина край град Сома, която избухна във вторник. Жертвите са над 240, а ранените са най-малко 100. 

 

Почти 800 души е имало под земята, когато късо съединение предизвикало експлозия и пожар в мината. Около 120 души, все още са в неизвестност и властите очакват броят на жертвите да продължи да расте. 

 

Премиерът Реджеп Ердоган отмени посещението си в Албания и пристигна на мястото на трагедията. Той беше посрещнат от гневни миньори, които обвиниха властите за трагедията. Осем души са били арестувани за обиди срещу премиера.

 

Спасителните операции след най-тежкия минен инцидент в историята на Турция продължават близо 24 часа. 

 

Голяма група миньори се намира на около 2 километра под земята и на около 4 километра от входа на мината. Мащабната спасителна операция продължи цяла нощ. До момента е потвърдено, че повечето от жертвите са починали от задушаване и отравяне с въглероден окис, тъй като помпите за кислород са били унищожени от взрива. 

 

Протест в ИстанбулВзривът е станал в най-голямата мина в Турция. В нея работят 6500 души. Тежкият инцидент е станал в момент, когато едната смяна си тръгвала и застъпвала следващата. Затова под земята имало почти 800 миньори. 

 

Роднини на миньорите се събраха пред мината в очакване на новини за близките си. Някои плачеха, а други се молеха. 

 

Турското министерство на труда съобщи, че мината е проверявана 4 пъти през последните две години. Последната инспекция е била преди 2 месеца и е установено, че всички стандарти за безопасност са спазени.

 

В отговор, основната опозиционна партия припомни, че преди 20 дни е внесла искане в парламента за създаване на комисия, която да разследва условията на труд в мината. С гласовете на управляващата „Партия на справедливостта” искането е било отхвърлено. Когато  това стана ясно, в Истанбул беше организиран протест, който прерасна в сблъсъци.