През последните 12 часа няма изваден жив миньор от мината, съобщи турският енергиен министър

Турция е в национален траур за жертвите от експлозията във въгледобивната мина край град Сома. Загиналите до този момент са 282-ма души, но още около 100 миньори се намират блокирани под земята. Това е най-тежкият подобен инцидент в историята на страната.


Спасителните екипи продължават да търсят оцелели, но надеждите да бъдат открити живи хора намаляват. През последните 12 часа няма изваден жив миньор от мината, съобщи турският министър на енергетиката и природните ресурси. Близките на блокираните под земята стотина миньори продължават да очакват новини за съдбата им.


„Имам внук там, бременната му жена ще ражда след 17 дни”, обяснява баба на изчезнал миньор.


„Един приятел ми каза, че брат ми е приет в болница. Помолих приятелите ми да отидат там и да го намерят. Имам малка надежда, мъничка искра… Това е всичко, което искам”, твърди сестра на изчезнал миньор.


Главните турски синдикати обявиха еднодневна стачка днес в знак на протест заради смъртта на миньорите. Според синдикалистите трудовите злополуки в страната са се увеличили след приватизацията на минния сектор.


Трагедията в Сома предизвика поредна вълна от протести в Анкара и Истанбул. Турската полиция използва сълзотворен газ срещу демонстранти в двата града, които поискаха оставката на правителството.


Гневът на протестиращите беше насочен срещу правителството, след появилите се информации, че преди 20 дни е било внесено искане в парламента за създаване на комисия, която да разследва условията на труд в мината. С гласовете на управляващата Партия на справедливостта искането е било отхвърлено.