Подобно наказание вече получи наш сънародник в южната ни съседка

Пътуването до Гърция с кола може да ни струва глоба до 8000 евро. Подобно наказание вече получи наш сънародник в южната ни съседка. Какво не знаем за изискванията на гръцкото законодателство и как България се опитва да разреши проблема провери екип на "Новините на Нова”.

 

Ако ни спрат полицаи в Гърция и по някаква причина поискат да изяснят собствеността на автомобила, сме длъжни да им представим големия талон за регистрация. В България не сме длъжни да го носим със себе си. Ако автомобилът е лизингов, изобщо нямаме голям талон. 

 

9523 евро и 20 цента - такава глоба отнесъл шофьор на микробус, който пътувал през град Серес празен към България. Екип от 5-тима пътни полицаи го спрели за проверка.

 

Бусът е купен на лизинг. Шофьорът представил копие от големия талон, защото оригиналът е у лизингодателя. Полицаите направо свалили номерата и започнали да пишат глобата без право на обжалване. Трети месец микробусът стои в София без номера и не се ползва. 

 

Всички необходими документи включват и заверен препис на трудовия договор на шофьора, преведен на гръцки. Ако не е налице, подгответе още 300 евро. Не забравяйте да носите договора за лизинг или за наем на колата, иначе ще се сбогувате с още 3000 евро.

 

Потърпевшият българин сигнализирал Министерството на външните работи, подал и жалба в МВР, но без резултат. Кога ще се промени законът е труден въпрос. Далеч по-лесен е отговорът на въпроса кой ще плати за подмяната на малките талони на колите - ние шофьорите.

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си