Плащат им ниски заплати като в България

Командироването на гурбетчии в Германия е най-актуалната пазарна ниша, в която се вихрят измамници на трудовия пазар, съобщава вестник "Труд". Предупреждението идва от Рюдигер Винтер, шеф на хамбургската организация “Труд и живот”.

 

Според българското законодателство наши фирми без проблем могат да пращат работници в командировка в Германия и други страни от ЕС, ако са подписали договор като подизпълнители на местни компании. По тази схема обаче на гурбетчиите се плащат ниски заплати като в България.

 

Мая Манолова попадна в акция на КАТ, съобщава "Монитор". Тя беше спряна за проверка в района на кюстендилското село Ябълково на път за родния си град. Документите на червеното острие бяха напълно изрядни и след като беше проверена, Манолова получи за награда антистрес топче.

 

Полицейската акция е част от кампанията „Шофирай отговорно и толерантно”. За 2 часа бяха проверени десетки автомобили, а шофьорите получиха брошура с 10 съвета за шофирането. Целта е намаляване на агресията на пътя преди абитуриентските балове и отпускарския сезон.