Премиерът посегна и да удари протестиращия

Нов запис изложи за пореден път турският премиер. На фона на засилилите се след трагедията в Сома антиправителствени настроения, Реджеп Ердоган бе заснет как крещи антисемитски обиди по адрес на един от протестиращите, посрещнали го при мината, където загинаха повече от 280 души.

 

Видеото бе разпространено от електронното издание Sozcu TV. На негов се вижда как група демонстранти заобикалят и започват да блъскат Ердоган и охраната му. В един момент министър-председателят изпуска нервите си и се нахвърля върху един от недоволните.

 

„Защо бягаш, израелско семе?”, провиква се Реджеп Тайип към своя сънародник и посяга, за да го удари.

Още по темата

 

За антисемитската ругатня съобщиха много медии в Турция и Израел. Да те нарекат „семе” (в смисъла на сперма) в Турция е голяма обида, отбелязва израелският вестник „Аруц Шева”.

 

По-нататък от записа се вижда как телохранителите на Ердоган налагат демонстранта, влязъл в пререкание с ръководителя на изпълнителната власт.

 

Видеото излезе в същия ден, в който фотограф засне как един от съветниците на премиера рита друг демонстрант в Сома, докато двама турски войници го държат на земята.

 

Общественото недоволство срещу управляващите в Турция избухна отново след трагичната гибел на стотици миньори при експлозия във въгледобивната мина. Това са поредните компромати срещу Ердоган и неговото обкръжение, които обикалят електронното пространство. Досега премиерът отричаше автентичността на уличаващите го в корупция записи от негови телефонни разговори. Макар че видеото този наистина показва конфронтация между Ердоган и един от демонстрантите, записът е с ниско качество.