Книжата ще бъдат доставени до местата за гласуване само ден преди вота

След Костинбродския скандал, печатането на бюлетините тази година беше обвито в тайнственост. Оказва се че е по-лесно да се надникне в изстреляна в орбита совалка, отколкото в печатницата на БНБ. Бюлетините се сдобиха с поредната защита – черна лента на гърба. Дали ще е само тя… И защитите, и размерът, остават тайна.

 

От печатницата палетите отпътуваха под охрана, за да се окажат отново запечатани зад масивна врата. Тя ще се отвори само още три пъти до деня на изборите, за да бъдат вкарани още книжа и да бъдат разпределени бройките по секциите. Но и това е тайна.

Още по темата

 

В Монтана Гита Цветкова е една от малкото, които могат да се похвалят, че са виждали бюлетините: „В стаята може да се влезе само с решение на Районната избирателна комисия. Няма друг начин да се влезе и някой да има достъп до бюлетините”, обясни говорителят на РИК Монтана.

 

Седмица преди вота предстои обучение на секционно избирателните комисии. Най-важното, което трябва да научат, е как да броят новите бюлетини с преференциален вот и правилното им отразяване в протоколите.

 

За да се запази тайната докрай, бюлетините ще бъда доставени до местата за гласуване само ден преди самия вот. Пак под засилена охрана.

 

10 дни до изборите за европейски парламент Нова ТВ следи отблизо европейския избор на България! Гледайте и специалната ни програма в деня на вота - 25 май.