Пациенти и лекари твърдят - лимитите върху парите за здраве водят към крах в здравеопазването

Тревожна прогноза – до седмици се задават листи на чакащи пациенти и десетки фалирали болници. Пациентски и лекарски организации излязоха с обща позиция, че лимитите върху парите за здраве ще изправят здравеопазването пред тотален крах. Ще чакаме ли наистина за лечение в болниците или държавата вече търси алтернативи?

 

С постановление в края на април Министерският съвет спира надлимитните плащания към болниците. Лечебните заведения нямат право на повече средства, отколкото са им заложени предварително. В случай че Надзорният съвет на касата прецени, може да плати надлимитните дейности, но само ако има излишни средства - постановка, която изглежда невъзможна при положение, че в бюджета на Здравния фонд не само не остават, а липсват над 300 млн. лева.  

 

Още по темата

По сметки на лекарите и на пациентските организациите, има голям риск парите на болниците ще започнат да свършват още към средата на месеца, а пред кабинетите да се извият опашки от чакащи болни.

 

По думите на д-р Радко Велков обаче общинските болници няма да дочакат листите на чакащи. До два месеца просто няма да останат общински болници, ако не се плаща, смята той.

 

Такъв е случаят с болницата в Девин. Месеци след като отново отваря врати – закритата преди време лечебница пак е изправена пред крах.

 

Частните болници пък заплашват, че общо около 300 хил. болни, които се лекуват при тях по Здравна каса, ще трябва или да плащат от джоба си или да се ориентират към държавните лечебни заведения. Заради недостига на средства, те на свой ред вероятно ще трябва да избират кои пациенти да бъдат лекувани с предимство.

 

В отговор от Здравното министерство успокояват, че лимитите на болниците няма да са твърди.

 

Болниците ще получават заплащане за дейността си след проверки. Аз също няма да приема възможност, при която лечебните заведения изобщо няма да получат финансови средства за извършената дейност”, увери министър Таня Андреева.

 

Повече по темата ще научите от видеото.