Повече от 11 часа трима младежи са в неизвестност в национален парк Централен Балкан

Повече от 11 часа трима младежи са в неизвестност в национален парк Централен Балкан. Задействана е операция, в която участват близо 30 подготвени планинари и спасители.

 

Кметът на Сопот Веселин Личев се е ангажирал лично с организирането на акцията за спасяването на тримата младежи. Двама от тях са от Велико Търново, а един – от Стара Загора. Вчера вечерта те са закъсали на около 2000 метра надморска височина под връх Ботев. Точното им местоположение все още не е известно.

 

Сутринта в 08:00 часа момчетата са сигнализирали с мобилните си телефони, че са в бедствено състояние, прекарали са нощта на открито и в пещера, както са казали на спасителите.

 

„Има национален щаб, който ръководи акцията. Тъй като имаме много добри условия за парапланеризъм. Учители от трите училища по парапланеризъм в града ще прелетят над планината където се очаква да са се загубили. Надявам се да ги намерят. Ако три дни не ги открием, има вероятност да се паникьосат. Времето обаче е добро, имат достъп до вода, предполага се, че няма проблем с тяхното здраве, каза Личев.

 

"Районът е много голям и няма как 30, дори 50 души да намерят младежите. Затова е нужно допълнително да се включат хора от въздуха, парапланеристи. Също така е включен сопотския спасителен отряд", завърши кметът на Сопот.