Задействана е операция, в която участват около 30 подготвени планинари и спасители

Продължава издирването на тримата младежи, които изчезнаха в района на връх Ботев. Те са се изгубили, като са решили да направят преход от Карлово към хижа „Рай”. Сигнал са подали късно вечерта в събота. От тогава екипите на спасителната служба, както и доброволци, ги издирват. Задействана е операция, в която участват около 30 подготвени планинари и спасители.

 

Радиусът, който трябва да се претърсва, е огромен, съобщиха за Новините на Нова от Планинската спасителна служба. Добавиха, че времето е лошо – има мъгла и превалява, а теренът е изключително труден. Ако издирването се затрудни, днес ще се включат още 15 спасители от София и Троян.

 

Седем от планинските спасители са прекарали цялата нощ в планината. Екипът от София вече е пристигнал, за да помогне на своите колеги. В издирването ще се включи и мотопарапланер.

 

Издирват момчетата и от въздуха„Всяка помощ е полезна, обектът за търсене е огромен, не знаем къде точно са се загубили. Ще ги търся от въздуха, но не е гарантирано, че ще мога да ги видя през разлистената гора. Ако са излезли на открити участъци, ще могат да бъдат забелязани. Предполагам, че сами ще се намерят”, коментира пилотът на парапланера Николай Йотов.

 

Момчетата са на 18-19 години, студенти в първи курс. За първи път са в планината, не са много опитни, но са били добре екипирани. Разчита се на мобилните оператори, но клетките дават изключително широк радиус – около 30 км.

 

Всичко по темата гледайте във видеоматериалите.