Частите се свалят бързо и струват скъпо в пунктовете за изкупуване на метали

В Новините на Нова вече ви разказахме за масовите кражби на гуми и джанти от автомобилите. Друга част също е апетитна за крадците. Катализаторите се свалят бързо и струват скъпо в пунктовете за изкупуване на метали. Нарушителите обаче невинаги успяват да се измъкнат безнаказано.

 

Преди две години организирана група удари автосервиз. Тогава апашите отмъкнаха седем катализатора за близо 10 000 лева. И до днес от тях няма и следа. Няма наказани. На следващия ден собственикът на сервиза сложил скъпа охранителна система.

 

Две години по-късно охранителните камери и обемните датчици, монтирани на сградата, засекли движение отново.

 

„Бяха свалили три катализатора и бяха подготвили четвърти за демонтаж", казва собственикът на автосервиза Александър Бъчваров. Ако крадците бяха успели, тази сутрин той трябваше да похарчи 6000 лева, за да възстанови откраднатите катализатори на колите на клиентите.

 

Катализаторите са апетитна плячка, защото пунктовете за изкупуване на метали плащат между 100 и 400 лева за бройка. По-скъпи са устройствата, свалени от дизелови автомобили. "След като няма заловен престъпник и самата част липсва, застрахователите обясняват, че собственикът може всъщност сам да си го е свалил", обяснява Бъчваров.

 

Ако нямаме полицейски протокол за кражбата, може да не получим нито стотинка от застраховката. А случаите на автомобили с прерязани катализатори стават все повече.