От ГЕРБ настояват за незабавна оставка на правителството и разпускане на парламента

Оставка на правителството и разпускане на парламента – за това настояха от ГЕРБ веднага, след като стана ясно, че те са победителите в евровота. От БСП отхвърлиха тези настоявания с довода, че това са евроизбори, а не български избори. Коалиционните им партньори ДПС обаче не звучаха така категорично.
 
„В сряда не трябва да има заседание, по-точно трябва да има последно заседание - за разпускане на този парламент” – с тези думи лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обощи резултатите от евроизборите.
 
„С какви очи Орешарски ще отиде на работа? Не мога да си представя на мен да ми се случи и аз да продължавам като дебил да обяснявам, че нищо не се е случило. А какво трябва да се случи, за да признаете, че не сте за тези места? Че сте седнали Орешарски и компания на чужди места, не сте за там?”, коментира още Бойко Борисов.
 
Още снощи Сергей Станишев беше категоричен, че резултатите са европейски, а не български и че ще поеме отговорност, но не с оставка.
 
Според партньора в управлението - Лютви Местан, бъдещето на правителството първо е отговорност на БСП, а след това на ДПС. Той добави обаче, че при необходимост ще свика националния съвет на партията, защото само той можел да обсъжда казуса около правителството.
 
Почти година, след като се отказа от поста председател на ДАНС, Делян Пеевски се появи, за да поиска извинение и да се откаже от евродепутатското си място. Без отговор остана въпросът „Кой?”.
 
„За една година не чух нито едно стойностно обвинение към мен. Когато всичко свърши, кой ще ми се извини?, запаита Пеевски.
 
Новият играч на политическия терен - „България без цензура”, поиска предсрочни избори и дори насрочи дата  - 26-и октомври.
 
Макар и новост на тези избори - преференциалното гласуване или иначе казано да махнем първия, проработи. В  случая за Реформаторския блок. 
 
„Да, аз спечелих префернциялния вот в Реформаторския блок. Така че наистина се чувствам печеливш”, коментира вторият в евролистата на реформаторите - Светослав Малинов
 
На свой ред детронираната Меглена Кунева коментира така: „Аз не съм настоявала и не съм организирала префернциалния вот. Поздравих господин Малинов, че има силно лидерство в своята партия.” Лидерът на Движение „България на гражданите” отрече да има проблем между нея и Светослав Малинов.
 
Преференцията сработи и при БСП - много избиратели освен номер 15 за партия са отбелязали и номер 15 за личност. Така никому неизвестният Момчил Неков, който е на напълно неизбираемото 15 място, може да измести първите.

Още по темата

 
От АБВ изпаднаха от класацията за евродепутатите. Резултатът им обаче показва, че биха влезли в нашия парламент. Ивайло Калфин предупреди, че връщането на ГЕРБ на предни линии няма да помогне на България и заключи: „Трудно се плува в сярна киселина.”
 
И победители, и победени намериха виновни за ситуацията - социолозите
 
Новият виц, който се роди след снощните резултати, гласи: „Политик вече се убива не само с вестник, но и със социологическа агенция”. Измисли го президентът (2002 - 2012 г.) и лидер на АБВ Георги Първанов.
 
Още за реакциите на политиците след изборите за Европейски парламент - гледайте във видеото.