Схемата 15-15: Изигра ли преференцията лоша шега на социалистите?

15-ият в листата на "Коалиция за България” Момчил Неков получи най-много гласове чрез преференциалния вот и измести първия - Сергей Станишев. Това разбуни духовете в централата на социалистите.

 

"Иронията, която се изсипа върху него, попречи да се види, че това е един много способен и идеен млад човек. Много е трудно да си бил на среща с Момчил и да не поискаш да гласуваш за него преференциално. В тази връзка съм на мнение, че вотът е даден умишлено”, коментира в "Здравей, България” Александър Симов, кандидат в листата на "Коалиция за България”.

 

"Не знам дали има натиск от страна на БСП той да се откаже от мястото, но според мен не трябва да го прави”, допълни Симов. 

Още по темата

 

"При всички партии, без изключение, се наблюдава това, че номерът на съответната листа се натрупва като преференция. Поради това не съм сигурен, че личните качества на Неков са причина той да получи по-голям вот”, коментира от своя страна говорителят на ЦИК Цветозар Томов.

 

Той даде пример с АБВ, която на изборите бе под номер 13. Съответно кандидат-евродепутатът в листата й със същия номер е получил голям вот, но не толкова, че да измести първия – Ивайло Калфин. По думите му не става въпрос за купени гласове. 

 

"Според мен това са гласове на хора, които съзнателно правят избор на партийна листа и я подсигуряват с избора на преференция”, обясни Томов.

 

"Има секции, където вотът се организира по начин, който навява съмнения, че е купен. Там, където има такива съмнения - няма преференции. Нека анализираме изборните резултати и тогава ще коментираме, нужни са доказателства”, заяви говорителят на ЦИК. 

 

"При парламентарни избори първият в листата не може да бъде помръднат с топ. Останалите могат, но вероятно ще се опитат да направят нещо това да не стане. Виждате ужаса на партийния апарат от партийните симпатизанти”, на мнение е математикът проф. Михаил Константинов.

 

"Не трябва да позволим на партийните апарати да се изгаврят отново с българите. Трябва да се промени Избирателният кодекс по посока на това първият да няма имунитет”, заяви Константинов.

 

Математикът развенча няколко "митове и легенди", които излязоха след евроизборите. Първият бе за избирателната активност, която при последните евроизбори през 2007, 2009 и на тези е почти еднаква.

 

"Другият мит е за катастрофата на БСП. Социалистите са получили пет мандата през 2007 г., четири – през 2009-а и четири на последните избори. Мит е и грандиозната победа на ДПС, която през годините получава съответно 4-3-4 мандата. Катастрофа обаче наистина има при "Атака" и НДСВ. Мандатите за националистите вървят надолу – три през 2007 г., два през 2009-а и нула на тези избори. При НДСВ те вървят 1-2-0”, обясни математикът.