Еврокомисията мисли за сходни цени на петрола и газа в страните-членки

В много от споразуменията между страни от ЕС и Русия за газопровода „Южен поток” има договорености, които са в разрез с европейското законодателство, обяви на пресконференция еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер. По думите му Брюксел е в тесен контакт със страните членки, които участват в проекта и преговаря със София. Йотингер отбеляза, че в момента се прави правен анализ на енергийния проект.

Още по темата

 

Европейската комисия и България водят „позитивни преговори” във връзка със сключените междуправителствени споразумения по „Южен поток”, предаде „Фокус”. Гюнтер Йотингер каза, че изпълнителният орган на ЕС обръща внимание на българските власти до каква степен междуправителственото споразумение с Русия не отговаря на европейското законодателство. Брюксел съветва България какво трябва да се направи, за да се приведат договореностите в съответствие със законите на ЕС.

 

Еврокомисарят поясни, че „Южен поток” е нов тръбопровод за пренос на руски газ към Европа, но не е нов източник на синьо гориво, защото се променя само трасето. „Количеството на продажбите на руската компания „Газпром” за ЕС няма да се промени”, посочи Йотингер и отбеляза, че все още не е ясно какво количество ще постъпва във всяка държава от ЕС.

 

18 страни от Евросъюза внасят газ от Руската Федерация, но ползват и други източници. 10 държави разчитат 100% на руския газ. Сред тях са България и прибалтийските държави, сочат данните, изнесени на пресконференцията.

 

Междувременно стана ясно, че ЕК предлага нова европейска стратегия за енергийна сигурност, която акцентира върху диверсификацията на външните енергийни доставки, подобряването на енергийната инфраструктура, завършването на вътрешния енергиен пазар на ЕС и пестенето на енергия. В стратегията се подчертават необходимостта от координация на националните решения в областта на енергийната политика и значението на единната позиция при преговорите с външни партньори.

 

Йотингер разкри, че Еврокомисията проучва и предложение на Полша за създаване на европейско енергийно пространство. В основата на предложението е оптимизирането на енергийните доставки за всички страни от ЕС и осигуряване на сходни цени за всички държави-членки. На общия енергиен пазар барел петрол трябва да струва еднакво в Брюксел, София и Берлин. Проектът предвижда уеднаквяване и на доставките на газ и възможност за пренос на суровината между страните-членки.