Премиерът Орешарски обяви, че проектът ще бъде спрян, но строителството продължава

Объркване във властта и противоречиви сигнали - така изглежда ситуацията около мегапроекта „Южен поток”. Вчера премиерът Пламен Орешарски обяви, че дейностите по строежа се замразяват. Въпреки премиерското решение, на брега на морето строителството продължава.

 

През целия ден не спират коментарите по действията на премиера Орешарски за спиране на „Южен поток”. Най-объркани изглеждат управляващите от БСП, които освен с вътрешните си проблеми, сега трябва да се справят и с този глобален въпрос. Енергийният министър Драгомир Стойнев побърза тази сутрин да обясни, че въпросът около Южен поток е не "дали", а "как точно".

 

Според министъра на икономиката и енергетиката, в писмо до медиите, работата по проекта продължава. „Ние наистина много активно работим за затваряне на откритите въпроси с Европейската комисия. Не сме се отказали от реализацията на проекта”, казва той. За парламентарно представените сили, всичко е под условие. Според управляващите проектът е основен приоритет, но трябва да бъдат спазени всички изисквания на Европейската комисия.

 

Опозицията от своя страна предяви нови искания. „Ние настояваме договорът, който е подписан между българското правителство и „Газпром”, да бъде публично оповестен. За да знаем какви са загубите за страната ни, при това решение, което анонсира вчера министър-председателят”, коментира бившият вътрешен министър Цветан Цветанов от ГЕРБ. Те ще искат и изслушване в парламента на отговорните министри, заяви още Цецка Цачева. За някои, въпросът с отговорността за трудностите пред проекта е основният.

 

„Позицията специално на реформаторския блок и моята лична е категорична. Радваме се, че малко преди да подаде оставка, г-н Орешарски започна да се държи като премиер. Очевидно е, че това негово изказване от вчера трябваше да бъде направено по-рано. Не знаем дали е съгласувано с БСП и ДПС, но не ни и интересува”, категоричен е Светослав Малинов от РБ. В петък делегация от Европейската комисия идва в София за преговори по законовата рамка на проекта, съобщиха източници на Нова. 

 

В продължение на 4 часа изпълнителното бюро на БСП заседава на "Позитано" 20. То се провежда ден преди големия пленум, който се очаква през последните седмици. Това, което трябваше да бъде обсъдено от ръководството, е дневния ред на утрешния национален съвет. Неофициално се знае, че първа точка ще бъде отчет на управлението през последната година. 

 

Всичко по темата гледайте във видеото.