Трети ден продължават ожесточените сблъсъци между бунтовници и правителствените войски

Трети ден продължават ожесточените сблъсъци между бунтовници и правителствените войски в Ирак.

 

Джихадистите продължават похода си на юг, превземат нови градове и приближават столицата Багдад.

 

Бунтовниците от ислямиската групировка „Ислямска държава на Ирак и Леванта” се бият на два фронта – в Северен и Западен Ирак. В същото време се опитват да превземат райони в Сирия. 

 

С придвижването си на юг към Багдад, застрашават износа на петрол, а това неминуемо ще предизвика Иран и държавите в южната част на Персийския залив, да се обединят срещу заплахата от радикален ислям. 

 

След ожесточени боеве кюрдските сили са успели да си възвърнат контрола върху град Киркук, след като правителствените части го изоставили и избягали от ислямистите.

 

До момента Мосул и Тикрит са превзети от групировките „Ислямска държава в Ирак и Леванта”. Правителствените войски обаче са спрели щурма на ислямистите край Самар- град, който се намира само на 100 километра от Багдад.  

 

Бунтовниците арестували стотици полицаи в Тикрит, освободили осъдени затворници и създали военни съвети, които управляват превзетите градове. 

 

И докато ислямистите напредват към Багдад, стотици мъже се записват като доброволци.

 

Иракският премиер поиска парламентът да му даде извънредни правомощия, които ще му позволят да се справи с критичната ситуация. Сред тях са налагане на вечерен час, ограничаване на придвижването и цензуриране на медиите. Вотът обаче беше отложен заради липса на кворум.