Според него подобно сътрудничество би било наказано от симпатизантите на ГЕРБ

Не си представям коалиция между ГЕРБ и БСП. Изключват се и предположения за коалиция с ДПС. Подобен сценарий за мен е невъзможен. Ние имаме много разлики. Подобно сътрудничество би било наказано от всички наши симпатизанти. Реформаторският блок би трябвало да се счита за естествен партньор, с него имаме много сходства в целите, но има и съществени разлики.”
 
Това заяви евродепутатът от ГЕРБ Томислав Дончев за „Събуди се”.
 
Той уточни, че коалицията с други политически сили е въпрос на политическа хигиена и травматичен опит след случилото се през последната една година. „В нея има много уроци и ако те бъдат забравени, ще е ужасно тъжно, защото има опасност грешките да бъдат повторени”, убеден е Дончев.
 
Относно кафето, което лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов изпи с лидера на ДПС Лютви Местан в Кърджали, Дончев обясни, че политиците трябва да си говорят, дори тези, които са политически опоненти. 
 

Колкото до задължителното гласуване, Томислав Дончев подчерта, че е бил изпуснат най-удачният момент темата да бъде поставена на референдум, а именно по време на европейските избори. 

 

Проява на лош вкус е задължителното гласуване да се случи само и единствено вследствие на волята на политиците. Тогава е опасно и би могло да предизвика горест и обратна реакция. Съвсем различно е това да мине през референдум и народът да се е самозадължил да гласува, убеден бе евродепутатът от ГЕРБ.

 

Според Томислав Дончев първият възможен момент за предсрочни избори е краят на септември

 

„Ако някой се опита да организира избори в началото или средата на август, аз смятам, че ще бъде непростена провокация към всички българи, категоричен бе политикът. 

Още по темата

 

Относно разменените обвинения, че Цветан Василев и хора около него са подготвяли убийството на Делян Пеевски, Томислав Дончев отговори, че „не е познавач на тази сфера”, но заяви, че цялата ситуация прилича все едно е паднала съществена част от театрален декор и се е видяло какво има зад сцената. 

 

„Притеснително е, че това се случва в България в 21-ви век, където политически ангажирани фигури и крупни банкери публично си разменят обвинения за заплаха за убийство. Освен цялата сензационност на това, което се случва, трябва да се замислим какъв дългосрочен ефект ще има това върху държавата. Кой ще си остави парите в страна, в която политици и банкери публично си разменят заплахи за убийство?”, коментира политикът.

 

Целия разговор с Томислав Дончев във „Събуди се” гледайте във видеото.