България ще гласува между 28 септември и 12 октомври. Нови консултации ще посочат точната дата

Задават се избори наесен. Вече е ясно, кога ще се проведе предсрочният вот, но не и датата за оставка на сегашното правителство.

 

Основните политически сили се обединиха около периода за извънредни избори на заседание на Консултативния съвет за национална сигурност при президента, продължило над четири часа на фона на протести. Президентът, премиерът и лидерите на партиите в парламента стигнаха до извода, че предсрочни избори трябва да има. Това означава, че никоя от политическите сили в 42-то Народно събрание няма да се опита да състави правителство в рамките на този законодателен орган.  

Още по темата

 

Гласуването ще бъде в периода от 28 септември до 12 октомври, договориха се те на днешната си среща с държавния глава. Това означава три недели, в които може да се осъществи вотът – 28 септември, 5 октомври и 12 октомври. Предстоят обаче нови консултации за определяне на конкретната дата на вота.

 

Политическо съгласие за изборитеТака Росен Плевнелиев ще се окаже първият президент в демократичната ни история, на който ще се наложи да формира два служебни кабинета. Първо този на Марин Райков и сега предстоящия, който да управлява до есента. На консултациите с него представителите на партиите в Народното събрание са се разбрали да се определят приоритетите и основни важни задачи, които стоят пред парламента и правителството.

 

Политиците се обединиха и около позицията, че е необходимо предстоящите избори да са прозрачни. Без отговор обаче остава въпросът, кога премиерът ще се оттегли. Пламен Орешарски запази мълчание по темата и днес. По информация на Нова ТВ кабинетът е склонен да подаде оставка в края на юли.

 

Три протеста се събраха под прозорците на президентството днес. И освен познатите викове за оставка или пък за подкрепа, този път изгориха знамето на БСП.

 

Повече за консултациите при държавния глава и напрежението пред президентството ще научите от видеото.